Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Τσούρκιν: Στην περιοχή του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται 4 εκατ. άνθρωποι

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014   1:54:00 μ.μ.


Τσούρκιν: Στην περιοχή του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται 4 εκατ. άνθρωποι
Η Μόσχα προτείνει να αποσταλούν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας με μεγάλο αριθμό αναγκαστικών μεταναστατών τις φρουρές με ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας επί του ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.
Υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέστειλε επίσημες επιστολές στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού με έκκληση να διοργανωθεί η διεθνής ανθρωπιστική αποστολή στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Την κατάσταση στην περιοχή, ιδιαίτερα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε ως "καταστροφική" από "οποιαδήποτε ανθρώπινη άποψη ".
Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών λόγω της πολεμικής επιχείρησης στα ανατολικά της Ουκρανίας αποτελεί 1367 άτομα  "με βάση τις πιο σεμνές εκτιμήσεις των διεθνών ανθρωπιστικών πρακτορείων ". "Χιλιάδες τραυματίες, από τους οποίους είναι δεκάδες παιδιά. Και αυτοί οι τρομεροί αριθμοί αυξάνονται συνεχώς ", υπογράμμισε ο διπλωμάτης. Υπενθύμισε ότι στην περιοχή της πολεμικής σύγκρουσης βρίσκονται περίπου 4 εκατ. άνθρωποι. Οι συνθήκες της ζωής τους έχουν όλα τα σημάδια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Έτσι, στο Λουγκάνσκ στις πολυκατοικίες δεν έχει ρεύμα, νερό, δεν έχει σταθερή και κινητή τηλεφωνία, διακόπηκε η απομάκρυνση σκουπιδιών.
Η πιο δραματική κατάσταση, παρατήρησε ο Τσούρκιν , δημιουργήθηκε στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης. "Όπως φαίνεται, η κατάσταση αυτή δεν ενδιαφέρει τις αρχές του Κιέβου. Στις πολλαπλές εκκλήσεις μας για τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση του πληθυσμού και των παιδιών, και πρώτα από όλα των βαριών ασθενών και των παιδιών – ορφανών, καθώς και για την αποστολή από τη Ρωσία της ανθρωπιστικής βοήθειας το Κίεβο απαντά με κυνικές αρνήσεις ", είπε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας.
Ανέφερε ότι από τα σύνορα της Ρωσίας πέρασαν σχεδόν 800 χιλ. άτομα, 170 χιλ. από τα οποία απευθύνθηκαν στα ρωσικά όργανα μετανάστευσης. "Η χώρα μας είναι έτοιμη να αντέξει αυτό το τεράστιο βάρος, δεν χρειαζόμαστε την υλική βοήθεια από έξω. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να αυξάνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό πληθυσμό ", διαβεβαίωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας.
Όπως είπε, σε μερικές περιπτώσεις η παροχή βοήθειας στον πληθυσμό σε συνθήκες των συγκρούσεων πράγματι αντιμετωπίζει εμπόδια. Έτσι είναι τα πράγματα, παραδείγματος χάριν, σε μερικές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχονται από τους τρομοκράτες. "Στην κατάσταση με την Ανατολική Ουκρανία πρέπει να απαρνηθούμε από τις ίντριγκες και να ακολουθήσουμε πιστά τις κηρυγμένες από τη διεθνή κοινότητα ανθρωπιστικές αρχές ", υπογράμμισε ο Τσούρκιν.
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με το γεγονός ότι το Κίεβο "συνεχίζει να αυξάνει τις πολεμικές του επιχειρήσεις που κοστίζουν εκατοντάδες και χιλιάδες ζωές ". "Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στις πόλεις έγιναν καθημερινή πραγματικότητα, χρησιμοποιούνται το πυροβολικό, τα άρματα μάχης, συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων "Grad", δεν σταματούν να έρχονται τα μηνύματα από τους ντόπιους κατοίκους για τη χρήση των βομβών του λευκού φωσφόρου και πυρομαχικών διασποράς ", διαπίστωσε ο Τσούρκιν.
Ο εκπρόσωπος του σχετικού τμήματος του ΟΗΕ επίσης θεωρεί ότι το Κίεβο δυσχεραίνει την κατάσταση, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας δασμούς από τα ανθρωπιστικά φορτία που έρχονται στη χώρα.
"Οι μάχες όλο και πιο συχνά γίνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και για το λόγο αυτό τους κατοίκους απειλεί όλο και μεγαλύτερος κίνδυνος ", είπε ο προϊστάμενος του τμήματος της Διεύθυνσης του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών θεμάτων Τζων Γκιγκ.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ