Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Ο Μάλικι δηλώνει πως θα παραμείνει στην εξουσία

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014   4:21:00 μ.μ.


Ο Μάλικι δηλώνει πως θα παραμείνει στην εξουσία
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε μετά τον διορισμό από τον ιρακινό πρόεδρο ενός αντιπάλου του, του Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

"Επιβεβαιώνω πως η (απερχόμενη) κυβέρνηση παραμένει και δεν θα αντικατασταθεί χωρίς απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου", δήλωσε κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική ομιλία του ο Μάλικι, ο οποίος θεωρεί πως έχει τη νομιμοποίηση για μια τρίτη θητεία.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο διορισμός του Χάιντερ αλ-Αμπάντι για να τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία παραβιάζει το σύνταγμα και "δεν έχει καμιά αξία", όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πως ο Αμπάντι εργάζεται για τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου και την εκπόνηση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε συμφωνία με άλλους πολιτικούς συνασπισμούς.
Όμως ο Μάλικι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παραμερίσει έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία. Επικριτές έχουν κατηγορήσει αυτόν τον ισλαμιστή σιίτη ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του περιθωριοποίησε την άλλοτε κυρίαρχη κοινότητα των σουνιτών μουσουλμάνων της χώρας και ως εκ τούτου επιδείνωσε την κρίση.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ