Ροη ειδησεων

"Στον τόπο της ομαδικής ταφής βρέθηκαν πτώματα 40 άμαχων πολιτών και αιχμαλώτων"

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014   9:04:00 μ.μ.


Ο Πρωθυπουργός της κηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλαξένδρ Ζαχάρτσενκο ανέφερε για την ανακάλυψη νέων ομαδικών ταφών στο έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της λαϊκής επιστράτευσης.

"Προς το παρόν βρέθηκαν τρεις τάφοι, σε έναν είναι τα πτώματα άμαχων κατοίκων, βρήκαν περίπου 40 πτώματα, σε άλλους δύο είναι τα πτώματα αιχμαλώτων μαχητών της επιστράτευσης και Ουκρανών στρατιωτών ".
Το έδαφος στο οποίο βρέθηκαν οι ομαδικές ταφές, μια εβδομάδα πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών στρατιωτών και της ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς "Aydar". Τώρα όλο το έδαφος αυτό θα ερευνηθεί. Οι μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης ήδη έχουν βρει και άλλους τάφους τους οποίους ακόμα δεν έχουν ανοίξει.
Ταυτόχρονα ο Ζαχάρτσενκο ανέφερε ότι στους θαμμένους άμαχους πολίτες βρήκαν να λείπουν διάφορα όργανα.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι το εμπόριο οργάνων είχε μεγάλη διάδοση κατά τη διάρκεια της εξολοθρευτική επιχείρησης στη Νοβορωσία. Ειδικότερα, τον Ιούλιο στο Διαδίκτυο γίνονταν ενεργές συζητήσεις των αποτελεσμάτων της διάρρηξης της ιστοσελίδας του πρώην δικηγόρου της Ιουλίας Τιμοσσένκο Σεργκέι Βλάσενκο στο Facebook. Στην ανοικτή πρόσβαση βρέθηκε η αλληλογραφία του με τη Γερμανίδα γιατρό Όλγα Βίμπερ και τον αρχηγό της ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς «Donbass» Σεμέν Σεμέντσενκο. Στη συζήτηση αυτή οι συμμετέχοντες συζητούσαν το εμπόριο οργάνων.
Έτσι, σε ένα από τα μηνύματα η Βίμπερ λεπτομερώς περιγράφει τι όργανα χρειάζονται. Για παράδειγμα: "17 καρδιές, 50 νεφρά, νέα ήπατα σε ποσό των 35 τεμαχίων, 30 τεμάχια από πάγκρεας και 5 πνευμόνια". Ο Βλάσενκο απαντάει και υπόσχεται να τα καταφέρει. Και για την «παρτίδα χωρίς ποιότητα» ο Ο Βλάσενκο κατσαδιάζει τον Σεμέν Σεμέντσενκο. Ο Βλάσενκο απαιτεί από τον σεμέντσενκο να κάνει την νέα «αφαίρεση» με χρήση της τεχνολογίας.
Όπως είπε Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, τα αποδεικτικά των ταφών ανακρίνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ασφαλείας της Δημοκρατίας, καθώς και οι διεθνείς ειδικοί, μεταξύ άλλων, από την Ευρώπη και τη Ρωσία.
Στις 23 Σεπτεμβρίου τις ταφές σε απόσταση των 60 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ βρήκαν οι σκαπανείς που εξουδετέρωναν τις νάρκες. Κατά την έρευνα των ταφών βρέθηκαν πτώματα άμαχων κατοίκων, τριών γυναικών και ενός άνδρα τα οποία ήταν καλυμμένα με λίγο χώμα. Όλα τα θύματα είχαν δεμένα τα χέρια και είχαν σημάδια από βασανιστήρια. Όλες οι γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες μία έγκυος στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης, έχουν υποστεί βιασμό. Τους πάντες σκότωσαν με βολή στο κεφάλι.
Στον τόπο κλήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ οι οποίοι παρακολούθησαν την εκταφή των πτωμάτων και κατέγραψαν όλα τα περιστατικά. Μέχρι στιγμής οι παρατηρητές της αποστολής δεν έχουν δώσει κάποια σχόλια.
Ο γνωστός Ιταλός δημοσιογράφος Τζουλιέττο Κιέζα θεωρεί ότι η Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραβλέψει τις πληροφορίες για τις ταφές άμαχων πολιτών τους οποίους σκότωσαν στο Ντονμπάς. Ο δημοσιογράφος έγραψε αυτή την άποψη στο δικό του άρθρο το οποίο δημοσιεύει την Πέμπτη η εφημερίδα Izvestia.
Με τη σειρά του ο δημοσιογράφος Τζων Λόκλεντ, ένας από τους ιδρυτές της Ομάδας ανθρώπινων δικαιωμάτων του Βερολίνου και του Ελσίνκι, θεωρεί ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ πρέπει να αποστείλουν τις πληροφορίες για τις ταφές που βρέθηκαν στο Ντονέτσκ στον ΟΗΕ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
"Τα δυτικά ΜΜΕ συστηματικά εκφράζουν μια εχθρική θέση σχετικά με τη θέση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, για το λόγο αυτό μέχρι στιγμής αρνούνταν ούτε να πληροφορήσουν για την ιστορία γύρω από την ομαδική ταφή. Ντροπή τους ", πρόσθεσε ο Λόκλεντ που είναι επίσης διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας και Συνεργασίας.
Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, εκπρόσωποι της ρωσικής βουλής, κοινωνικών οργανισμών και οργανισμών προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν να διεξαχθεί η διεθνής ανάκριση αυτού του περιστατικού.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ανάκρισης της Ρωσίας Βλαδίμιρ Μάρκιν δήλωσε ότι η Επιτροπή της Ανάκρισης θα διεξάγει τον έλεγχο σχετικά με την ομαδική ταφή που βρέθηκε κοντά στο Ντονέτσκ στα πλαίσια της ανάκρισης της ποινικής υπόθεσης για τον πόλεμο στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ