Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Συνέντευξη Σνόουντεν σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014   3:15:00 μ.μ.


Συνέντευξη Σνόουντεν σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό
Ο πρώην υπάλληλος του αμερικανικού Πρακτορείο Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν που πήρε άσυλο στη Ρωσία, αφού αποκάλυψε τα στοιχεία για την ηλεκτρονική παρακολούθηση εκ μέρους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό NDR στην οποία κατηγόρησε το NSA για την οικονομική παρακολούθηση, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, εάν για παράδειγμα ο γερμανικός ηλεκτροτεχνικός όμιλος Siemens "διαθέτει πληροφορίες οι οποίες είναι σημαντικές για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν τίποτε κοινό με τα θέματα της εθνικής ασφαλείας, τέτοιου είδους πληροφορίες πάλι χρησιμοποιούνται " από τους Αμερικάνους. Παλαιότερα στις ΗΠΑ πολλές φορές ανέφεραν ότι το NSA χρησιμοποιεί μόνο τα δεδομένα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κατασκοπείας της Γερμανίας στενά συνεργάζεται με το Πρακτορείο Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ και τον όμιλο των μυστικών υπηρεσιών "5 μάτι" (Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)», δήλωσε ο Σνόουντεν. "Θα χαρακτήριζα ως "στενή" συνεργασία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κατασκοπείας της Γερμανίας και του Πρακτορείο Εθνικής Ασφαλείας», απάντησε στην ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου. "Όχι μόνο μοιράζονται τις πληροφορίες, αλλά και τα εργαλεία και τις εγκαταστάσεις», υπογράμμισε. «Συνεργάζονται σχετικά με τα πρόσωπα – κοινούς στόχους ".
Ο Σνόουντεν δεν απέκλεισε ότι το Πρακτορείο Εθνικής Ασφαλείας μπορούσε όχι μόνο να παρακολουθεί το κινητό τηλέφωνο της Άγγελας Μέρκελ, αλλά και να κατασκοπεύει και άλλα μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας. "Το ερώτημα τίθεται ως εξής: πόσο λογικό είναι θα υποθέσουμε ότι εκείνη είναι το μόνο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο;" επισήμανε.
Ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο άλλο υλικό στη διάθεσή του να αποκαλύψει, επειδή παρέδωσε τα πάντα στους δημοσιογράφους και την κοινωνία. Δεν έχει κάποια επιρροή σε πιθανές δημοσιεύσεις, υπογράμμισε ο Σνόουντεν.
Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του επισήμανε ότι "το κοινό είχε δικαίωμα να μάθει για τέτοια (μυστικά) προγράμματα". "Το κοινό είχε δικαίωμα να μάθει τι κάνει η κυβέρνηση εξ ονόματός του ", είπε ο Σνόουντεν υπογραμμίζοντας ότι "όμως απαγορευόταν να συζητιέται κάτι τέτοιο ". Κατά τη γνώμη του, "είναι πολύ επικίνδυνο ". "Ο μόνος δρόμος ο οποίος ανοίγει τις κακοποιήσεις του NSA είναι στην ουσία η εκούσια παράδοση ", επισήμανε ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Σνόουντεν, η συμφωνία περί συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών "5 μάτι" είναι "το τεχνούργημα της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ". Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας οργάνωσης κατασκοπείας η οποία "δεν ακολουθεί τις νομοθεσίες των δικών της χωρών ".


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ