Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πούτιν και οι επικεφαλής της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης υπέγραψαν την συμφωνία περί επανένωσης

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014   10:12:00 μ.μ.


Πούτιν και οι επικεφαλής της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης υπέγραψαν την συμφωνία περί επανένωσης
Στο Κρεμλίνο στην παρουσία των βουλευτών και εκπροσώπων της κοινωνίας της Ρωσίας ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν, ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας Βλαδίμιρ Κωνσταντίνοφ, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σεργκέι Αξιόνοφ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της πόλεως Σεβαστούπολης Αλεξέι Τσάλι υπέγραψαν τη Συμφωνία.

Μετά την τελετή της υπογραφής έγινε ανάκρουση του ύμνου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Πριν την τελετή της υπογραφής της Συμφωνίας ο Βλαδίμιρ Πούτιν μίλησε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Ο Πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν τη Συμφωνία περί επανένωσης της Κριμαίας και τη Σεβαστούπολης με τη Ρωσία.
"Οι κάτοικοι της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης απευθύνθηκαν στη Ρωσία με παράκληση να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κατοίκων, να μην επιτραπούν τα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν τώρα στο Κίεβο, το Ντονέτσκ και το Χάρκοβο. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την Κριμαία και τους κατοίκους της απροστάτευτους, θα ήταν μια σκέτη κοροϊδία ", είπε ο Πούτιν.
Υπενθύμισε ότι οι "λεγόμενες νέες αρχές, εκείνες που βρίσκονταν από πίσω από το πραξικόπημα, το πρώτο που έκαναν ήταν να υποβάλουν το σκανδαλώδες νομοσχέδιο για την επανεξέταση της γλωσσικής πολιτικής το οποίο άμεσα έθιγε τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων ". "Τα πρόσωπα που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα στην Ουκρανία, υπέστησαν καταδιώξεις ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν. "Χρησιμοποιήθηκε και τρομοκρατία, και φόνοι, και πογκρόμ ".
"Δε θέλουμε τη διάσπαση της Ουκρανίας, δεν το επιδιώκουμε. Η Κριμαία θα είναι, όπως ήταν εδώ και αιώνες, ένα πατρικό σπίτι για τους εκπροσώπους όλων των λαών που κατοικούν εκεί. Ποτέ όμως δε θα ανήκει στους οπαδούς του δοσίλογου Μπανδέρα. Η Κριμαία είναι μια κοινή μας περιουσία, είναι ένα έδαφος στρατηγικής σημασίας η οποία πρέπει να βρίσκεται υπό μια σταθερή ανεξαρτησία η οποία στην ουσία μπορεί να είναι μόνο ρωσική ", είπε ο Πούτιν.
"Οι δυτικοί μας εταίροι με επικεφαλής τις ΗΠΑ προτιμούν στη διεθνή πολιτική να καθοδηγούνται με το δικαίωμα του πιο δυνατού, έχουν πιστέψει στη μοναδικότητά τους, νομίζουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να έχουν δίκαιο. Μια εδώ, μια εκεί χρησιμοποιούν βία κατά των ανεξαρτήτων κρατών, με εκβιασμό ψηφίζουν σωστές ανακηρύξεις από τις διεθνείς οργανώσεις ή και εντελώς τις παραβλέπουν. Έτσι έγινε και στη Γιουγκοσλαβία ".
Ανακοινώνοντας την επιστολή του, ο Πούτιν ανέφερε την Ανακήρυξη την οποία επικύρωσαν οι ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στο Κόσσοβο. Το έγγραφο αναγνώριζε ότι οι ανακηρύξεις περί ανεξαρτησίας μπορούν να παραβιάζουν τη νομοθεσία των χωρών, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
"Οι ίδιοι το έγραψαν, οι ίδιοι το ανακοίνωσαν σε όλη την οικουμένη, οι ίδιοι «έσκυψαν» τους πάντες και τώρα αγανακτούν. Για ποιο λόγο;" είπε ο Πούτιν.
"Σε περίπτωση με την Ουκρανία οι δυτικοί εταίροι της Ρωσίας ξεπέρασαν το όριο, συμπεριφέρονταν αναιδώς, ανεύθυνα και ανεπάγγελτα. Η Ρωσία στην περίπτωση της Κριμαίας βρέθηκε στα όρια πέρα από τα οποία δεν μπορεί να αποχωρήσει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία δεν τάσσεται κατά της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, όμως είναι κατά του γεγονότος η στρατιωτική οργάνωση "να παίζει το αφεντικό" στα ιστορικά ρωσικά εδάφη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν.
"Σήμερα θέλω να απευθυνθώ και στο λαό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στους ανθρώπους οι οποίοι από τον καιρό της σύστασης του κράτους αυτού, από την εποχή της επικύρωσης της Ανακήρυξης της ανεξαρτησίας καμαρώνουν ότι η ελευθερία έχει ύψιστη και πρωταρχική σημασία ", συνέχισε ο Πούτιν.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, άραγε η τάση των κατοίκων της Κριμαίας προς ελεύθερη επιλογή της μοίρας τους δεν έχει όμοια αξία; "Θέλω να μας καταλάβετε. Πιστεύω να με καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι, και, πρώτα από όλα, οι Γερμανοί ", είπε ο Πρόεδρος. Υπενθύμισε ότι όταν λαμβανόταν η απόφαση περί της ένωσης της ΛΔΓ και της ΟΔΓ, δεν στήριξαν όλοι την πρωτοβουλία αυτή, όμως η ΕΣΣΔ στήριξε πλήρως αυτή την ιστορική επανένωση. "Είμαι πεπεισμένος ότι δεν το έχετε ξεχάσει και ευελπιστώ ότι οι πολίτες της Γερμανίας επίσης θα στηρίξουν την απόφαση του ρωσικού κόσμου, της ιστορικής Ρωσίας στην αποκατάσταση της ένωσης ", επισήμανε ο Πούτιν.
"Σήμερα χρειάζεται να πάψουμε την υστερία, να αρνηθούμε την πολιτική του ψυχρού πολέμου και να παραδεχτούμε ότι η Ρωσία έχει τα εθνικά της συμφέροντα τα οποία πρέπει να σέβονται και να λαμβάνονται υπόψη. Ταυτόχρονα με ευχαρίστηση υποδεχόμαστε τους πάντες που αντιλήφθηκαν θετικά τα βήματά μας στην Κριμαία. Είμαστε ευγνώμονες στην Ινδία και στην Κίνα, η ηγεσία των οποίων εξετάζει την κατάσταση γύρω από την Κριμαία σε όλο το ιστορικό της βάθος ".
"Στην Ουκρανία μένουν και θα μένουν εκατομμύρια Ρώσοι, ομοεθνείς, και η Ρωσία πάντα θα προστατεύει τα συμφέροντά τους με πολιτικά, διπλωματικά, νομικά μέσα ", είπε ο Πρόεδρος.
Η συντριπτική πλειοψηφία από τους κατοίκους της Κριμαίας και της Ρωσίας στηρίζουν την ένταξη της Κριμαίας στη σύνθεση της Ρωσίας, είπε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.
Στο δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου "οι κάτοικοι της Κριμαίας έθεσαν την ερώτηση πολύ σκληρά, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αμφιβολίες. Το δημοψήφισμα διεξήχθη ανοικτά και τίμια, και οι άνθρωποι στην Κριμαία σαφέστατα και ρητά εξέφρασαν τη βούληση τους: θέλουν να είναι με τη Ρωσία ", είπε ο Πούτιν.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ