Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Επανέρχεται το σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια του ελληνικού χρέους

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014   10:25:00 π.μ.


Επανέρχεται το σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια του ελληνικού χρέους
Στο τραπέζι φαίνεται να μπαίνει και πάλι το σχέδιο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια με ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των επιτοκίων δανεισμού χωρίς κούρεμα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιήθηκε η Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η σχετική πρόταση αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το φθινόπωρο, όμως, ήδη έχει εξεταστεί σε επίπεδο Euroworkig Group και αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Η συγκεκριμένη λύση οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους μειώνοντας μεσοπρόθεσμα τις δαπάνες για τους τόκους.
Όπως υπενθυμίζει το Έθνος της Δευτέρας, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε μιλήσει πρώτος για μια τέτοιας μορφής λύση.
Σύμφωνα με το Reuters, μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει πετύχε πρωτογενές πλεόνασμα, ο δρόμος θα είναι ανοικτός. Το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο προβάλλει τις δηλώσεις του Αλεσάντρο Τζιασάντι, αναλυτή της ING, ο οποίος σημειώνει ότι «έχει προεξοφληθεί η ελάφρυνση του χρέους και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης».
Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Στην «παραμετρική βελτίωση του χρέους» έχει αναφερθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να εμφανίστηκε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 στο Eurogroup.
Όταν το θέμα τέθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην κατ' ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ, η καγκελάριος απάντησε, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής: «Θα περιμένουμε την έκθεση της Eurostat και θα προχωρήσουμε. Μην ανησυχείτε. Θα τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας» φέρεται να είπε.
Εντούτοις, όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, από την πλευρά των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα δε του Βερολίνου, κεντρική επιδίωξη είναι «να μην χαθεί η εποπτεία», καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος νέας δημοσιονομικής χαλάρωσης.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ