Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Η ρωσική Ουκρανία κατά της χούντας του Κιέβου

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014   12:49:00 μ.μ.


Η ρωσική Ουκρανία κατά της χούντας του Κιέβου
Στις μεγαλύτερες πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις κατά των τωρινών αρχών του Κιέβου.

Στις πόλεις Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και το Χάρκοβο στα κτίρια των περιφερειακών διοικήσεων κυματίζουν οι ρωσικές σημαίες. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, στο Λογκάνσκ και το Ντονέτσκ οι διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης τα κτίρια της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Στο Χάρκοβο κοντά στην είσοδο στο κτίριο της τοπικής διοίκησης οι διαδηλωτές ανέγειραν οχυρώσεις από λάστιχα αυτοκινήτων. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την αγανάκτησή τους με τις ενέργειες των αρχών του Κιέβου και ζητούν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το καθεστώς των περιοχών.
Υπενθυμίζουμε, περίπου 2 χιλιάδες άτομα βγήκαν στις 6 Απριλίου στο συλλαλητήριο στο κέντρο του Ντονέτσκ με τις σημαίες της Ρωσίας και της οργάνωσης "Ρωσικό μπλοκ ". Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση φώναζαν "Ντονμπάς!", "Ρωσία!" και ζητούσαν να καθοριστεί η ημερομηνία του δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιοχής του Ντονέτσκ.
Αφού κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης, οι διαδηλωτές κάλεσαν τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση "να αντέξουν έστω ένα εικοσιτετράωρο " για να διαμορφώσουν "το λαϊκό περιφερειακό συμβούλιο ".
Στο Λουγκάνσκ στις 6 Απριλίου οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας. Όπως λένε οι μάρτυρες, κατά την επίθεση τραυματίστηκαν τόσο οι διαδηλωτές, όσο και οι εκπρόσωποι των οργάνων της τάξεως. Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου της Κεντρική Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή του Λογκάνσκ, άγνωστα άτομα που βρέθηκαν στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας στο Λουγκάνσκ, κατέλαβαν την αίθουσα όπου φυλάσσονταν τα όπλα.
Η αντίσταση στο κτίριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας ξεκίνησε με το συλλαλητήριο στο οποίο οι διαδηλωτές ζητούσαν να απελευθερωθεί ο αρχηγός της "Φρουράς του Λουγκάνσκ " Αλεξάνδρ Χαριτόνοφ ο οποίος κήρυξε τον εαυτό του "λαϊκό κυβερνήτη " της περιοχής του Λουγκάνσκ. Τον συνέλαβαν στις 14 Μαρτίου από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασφαλείας ως ύποπτο για την προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης.
Από το Μάρτιο οι διαδηλώσεις γίνονται στην ανατολική Ουκρανία κάθε Σαββατοκύριακο, οι συμμετέχοντες δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των διορισθέντων κυβερνητών που διορίστηκαν μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και ζητούν τη δημιουργία της ομοσπονδίας στη χώρα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ