Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Το χρώμα των ματιών επηρεάζει την όραση;

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014   8:27:00 π.μ.


Το χρώμα των ματιών επηρεάζει την όραση;
Είναι γνωστό ότι τα ανοικτόχρωμα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στο φως, επειδή δεν έχουν αρκετή χρωστική ουσία (δηλαδή μελανίνη) ώστε να προστατεύονται από τον ήλιο.

Γι' αυτόν τον λόγο είναι πιο ευάλωτα και στην ανάπτυξη οφθαλμολογικών προβλημάτων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μπορεί, όμως, το χρώμα των ματιών να επηρεάζει και την όραση καθ' εαυτή;
Ενδεχομένως ναι - αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» - αν και πολύ λίγο, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν πως η οπτική οξύτητα είναι λίγο πιο αυξημένη σε όσους έχουν σκούρα μάτια και γι' αυτό μπορεί να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά.
Οι μελέτες που διερεύνησαν το θέμα εστιάστηκαν σε ασκούμενους. Μία από αυτές διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ και έδειξε ότι οι ασκούμενοι με σκουρόχρωμα μάτια αποδίδουν καλύτερα σε αθλήματα που απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά, όπως το τένις, το πινγκ πονγκ, το μποξ και το ποδόσφαιρο.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν ανοικτόχρωμα μάτια αποδίδουν καλύτερα σε αθλήματα με πιο αργούς ρυθμούς, όπως το γκολφ, το μπόουλινγκ, η τοξοβολία και η σκοποβολή.
Μία παρόμοια μελέτη σε φοιτητές έδειξε πως όσοι είχαν σκούρα μάτια απέδιδαν καλύτερα σε όλα τα αθλήματα με ρακέτες.
Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που είχαν αντικρουόμενα ευρήματα, όπως μία στην οποία συμμετείχαν παίκτες του ράγκμπι. Οι επιστήμονες λένε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ