Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Η Ρωσία δεν έθεσε όρους για τη ρύθμιση της κρίσης στην Ουκρανία

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014   8:52:00 π.μ.


Η Ρωσία δεν έθεσε όρους για τη ρύθμιση της κρίσης στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι στις συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Πιότρ Ποροσσένκο δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς οι όροι της παύσης του πυρός στην Ουκρανία.

"όχι, δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο λεπτομερώς. Εμείς σαν Ρωσία δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποιους όρους της παύσης του πυρός, για πιθανές συμφωνίες μεταξύ του Κιέβου, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ", είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Επισήμανε ότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά τη Ρωσία παρά είναι το εσωτερικό ζήτημα της ίδιας της Ουκρανίας.
"Το μόνο που μπορούμε, είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια αυτής της πιθανής και, κατά τη γνώμη μου, άκρως απαραίτητης διαδικασίας συνομιλιών. Τα έχουμε συζητήσει αυτά ", πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες πέτυχαν τη συμφωνία για τη συνεργασία στη διαδικασία της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας.
"Μιλήσαμε για τη δυνατότητα και την ανάγκη παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συμφωνήσαμε ότι θα συνεργαστούμε στην πρωτοβουλία αυτή. Δεν θα βιαστώ τώρα, έχουμε πετύχει όμως ορισμένες συμφωνίες ", είπε ο Πούτιν.
Στο Μινσκ η κατ’ιδίαν συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαδίμιρ Πούτιν και Πιότρ Ποροσσένκο διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ποροσσένκο για την επανέναρξη του διαλόγου για τα θέματα του φυσικού αερίου. Όπως είπε, αυτό το θέμα την παρούσα στιγμή "βρίσκεται στο αδιέξοδο ", "πρέπει όμως να το συζητήσουμε ".
Ο Πούτιν επίσης δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ουκρανία και η ΕΕ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις εργασίες για να άρουν τις ανησυχίες λόγω της συμφωνίας της Ουκρανίας και της ΕΕ περί της ένωσης.
"Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις εργασίες και να βρούμε κάποιες λύσεις ", είπε. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι εάν οι λύσεις δε βρεθούν, η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει ασφαλιστικά μέτρα.
Νωρίτερα στη τριμερή συνάντηση στο Μινσκ των ηγετών των χωρών της Τελωνειακής Ένωσης (της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζαχστάν) με τον Ουκρανό Πρόεδρο και εκπροσώπους της ΕΕ ο Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η αντικατάσταση των προτύπων της ουκρανικής οικονομίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα να κοστίσει στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η απώλεια της Ρωσίας λόγω της αναγκαστικής αναδιοργάνωσης της οικονομίας της μπορεί να αποτελέσει μέχρι 100 δις. ρούβλια.
"Η άρνηση από τις κοινές με την ΚΑΚ τεχνικές αρχές και η προσαρμογή στα πρότυπα της ΕΕ θα κοστίσει στην Ουκρανία δισεκατομμύρια ευρώ ", είπε ο Πούτιν, αφού επισήμανε ότι θα χαθούν οι σχέσεις συνεργασίας με τα κράτη της Τελωνειακής Ένωσης σε μια σειρά από τους τομείς της οικονομίας.
"Θα επηρεαστούν ολόκληροι τομείς της βιομηχανίας μας και του βιομηχανικού αμυντικού τομέα με όλες τις επιπτώσεις για τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης ", υπογράμμισε ο Πούτιν. "Απώλειες θα έχουνε και η Λευκορωσία, και το Καζαχστάν ", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, λόγω του μηδενισμού από την Ουκρανία εισαγωγικών δασμών για προϊόντα της ΕΕ ο οποίος θα αφορά στα 98% του καταλόγου προϊόντων, θα αυξηθεί σημαντικά η προμήθεια των ευρωπαϊκών προϊόντων στην ουκρανική αγορά.
Τα λιγότερο ανταγωνιστικά ουκρανικά εμπορεύματα θα εκτοπίζονται στις αγορές της Τελωνειακής Ένωσης, σε μεγαλύτερο βαθμό στη ρωσική αγορά. Ταυτόχρονα ο Πούτιν κάλεσε να μην ξεχαστεί και ο κίνδυνος της παράνομης επαναεισαγωγής προϊόντων των χωρών της ΕΕ στην κοινή αγορά της Τελωνειακής Ένωσης υπό τη μορφή των ουκρανικών προϊόντων.
Η Ρωσία θα αναγκαστεί για προστασία της αγοράς της να ακυρώσεις τις προτιμήσεις για τις ουκρανικές εισαγωγές και να εισάγει το κανονικό καθεστώς εμπορίου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα θα διατυπώσει τις «ανησυχίες» της σχετικά με το θέμα αυτό μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.
Όπως εξήγησε αργότερα ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, , "πρόκειται για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο κείμενο του Παραρτήματος και, πιθανόν, στο βασικό κείμενο της συμφωνίας (της ΕΕ και της Ουκρανίας)". Οι ρωσικές προτάσεις θα ετοιμαστούν στη συνάντηση των Υπουργών που προγραμματίστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ