Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πώς θα αποφύγετε το κριθαράκι στο μάτι

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014   4:27:00 μ.μ.


Πώς θα αποφύγετε το κριθαράκι στο μάτι
Το κριθαράκι στο μάτι είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Εκδηλώνεται σαν ένα μικρό εξάνθημα επάνω στο βλέφαρο, στην εξωτερική ή την εσωτερική γωνία του ματιού.

Το πρώτο βήμα στην πρόληψη της λοίμωξης είναι η ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση του εξανθήματος.
Το στρες, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ο διαβήτης, η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή του βλεφάρου) και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί το κριθαράκι στο μάτι.
Απαιτείται φυσικά να τηρούμε και τους κανόνες υγιεινής όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών και την προστασία των ματιών.
Εάν ακουμπήσουμε ή τρίψουμε τα μάτια μας με βρώμικα χέρια, είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν στο μάτι παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη.
Επίσης, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε πετσέτες, γυαλιά ηλίου ή προϊόντα μακιγιάζ, καθώς τα βακτήρια αλλά και άλλοι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν στα μάτια μας από άλλα άτομα.
Για τις γυναίκες, επιβάλλεται να πετούν καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ μετά την ημερομηνία λήξης τους, εάν η σύσταση και η μυρωδιά τους έχουν αλλοιωθεί. Τα καλλυντικά και οι κρέμες περιποίησης που έρχονται σε επαφή με τα μάτια πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και καθαρό μέρος και να μην είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και την ηλιακή ακτινοβολία.
Η αρχική λοίμωξη που προκαλεί το κριθαράκι οφείλεται σε απόφραξη των αδένων του βλεφάρου. Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας από τη σκόνη και την άμμο, ιδιαίτερα εάν φυσάει πολύ.
Τέλος, εάν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις των ματιών, θα πρέπει να πλένετε τακτικά το πρόσωπό σας ιδιαίτερα στην περιοχή των ματιών με ζεστό νερό και να το καθαρίζετε πάντα με μια καθαρή πετσέτα.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ