Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης ΗΠΑ-Κύπρου

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014   2:15:00 μ.μ.

Τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης Κύπρου-ΗΠΑ ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για τη διεθνή άσκηση Έρευνας-Διάσωσης, με την ονομασία «CYPUSA – 01/14», η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, από τις 11:00 το ρπωί μέχρι τις 14:30, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Στην άσκηση συμμετέχουν οι Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεις της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν μέσων, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Task Force-65, του 6ου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων Κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται, το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα».

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί τη δεύτερη προγραμματισμένη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ που λαμβάνει χώρα το 2014. Η πρώτη συνεργασία διεξήχθη στις 10 Απριλίου, στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ-2014» στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ