Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι τη βόρεια Γάζα

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014   9:21:00 π.μ.


Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι τη βόρεια Γάζα
Σε καθεστώς τρόμου περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη βόρεια Γάζα μετά την ισραηλινή προειδοποίηση για κλιμάκωση της επιχείρησης -χωρίς να είναι σαφές εάν οι αεροπορικές επιδρομές θα συνοδευτούν από χερσαία επέμβαση.

Νέο μπαράζ ρουκετών εξαπολύει την ίδια στιγμή η Χαμάς και σειρήνες αεράμυνας ηχούν στις ισραηλινές πόλεις. Δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν πάνω από το Τελ Αβίβ το βράδυ της Κυριακής, ενώ τραυματίστηκε έφηβος από ρίψη ρουκέτας στην πόλη Ασκελόν, μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Χωρίς ρεύμα έμειναν, εν τω μεταξύ, 70.000 Παλαιστίνιοι στην Χαν Γιουνίς και Ντιρ αλ-Μπάλαχ καθώς ρουκέτα που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι έπληξε πυλώνα εντός της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.
Έχοντας κλιμακώσει τις επιδρομές και έπειτα από μία βραχεία χερσαία επιχείρηση για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, το Ισραήλ προειδοποιεί τώρα ότι θα πλήξει την περιοχή της Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα, όπου διαμένουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, με στόχο, όπως αναφέρει, βάσεις εκτόξευσης ρουκετών.
Τουλάχιστον 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια στα νότια μετά τα φυλλάδια που μοίρασε ο ισραηλινός στρατός προειδοποιώντας με επικείμενη στρατιωτική δράση.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την Κυριακή από τον ΟΗΕ να θέσει «το κράτος της Παλαιστίνης υπό τη διεθνή προστασία» μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).
Ο Αμπάς έδωσε σχετική επιστολή στον συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, και ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία επιτροπής έρευνας, όπως ανακοίνωσε η ΟΑΠ.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τους αμάχους που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα, ενώ επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών.
Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, ο Νετανιάχου δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι το Ισραήλ δεν θα τερματίσει τους βομβαρδισμούς όσο δεν εξασφαλίζει μια «διαρκή ασφάλεια» για το λαό του.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας.
Ο Κέρι «υπογράμμισε τις αμερικανικές ανησυχίες που σχετίζονται με την κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου» δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέροντας πως ο επικεφαλής διπλωματίας καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ και «υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει τη Δευτέρα για συναντήσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μαχμούντ Αμπάς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ενώ εντός της εβδομάδας θα βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ