Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής της BRICS

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014   9:17:00 π.μ.


Σήμερα είναι η τελευταία μέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής της BRICS
Μετά το πέρας της ΣΤ’ Συνόδου Κορυφής που έγινε στην πόλη Φορταλέζα (Βραζιλία) οι ηγέτες των πέντε χωρών με γρήγορη ανάπτυξη της BRICS υπέγραψαν την Δήλωση της Φορταλέζα και μια σειρά από συμφωνίες, μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός "Vesti 24".

Μεταξύ άλλων οι χώρες, συμμετέχοντες στη Σύνοδο, συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη δική τους Τράπεζα της Ανάπτυξης, καθώς και το Ταμείο αποθεματικών συναλλαγμάτων που θα γίνει κάποιου είδους εναλλακτικό ίδρυμα σε αντίθεση με το ΔΝΤ.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας ο Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η νέα τράπεζα και το συναλλαγματικό ίδρυμα θα βοηθήσουν στις χώρες της «πεντάδας» να γίνουν πιο ανεξάρτητες από την χρηματοοικονομική πολιτική των δυτικών κρατών.
"Όλα τα σχέδια, θέλω να το υπογραμμίσω, όλα τα σχέδια που καταρτίσαμε ένα χρόνο πριν, πραγματοποιήθηκαν. Πρόκειται πρώτα από όλα για τα σχέδια για τη δημιουργία της νέας Τράπεζας της Ανάπτυξης και του Ταμείου υποθετικών αποθεματικών συναλλαγμάτων των χωρών της BRICS. Σήμερα εγκρίθηκαν τα ιδρυτικά τους έγγραφα. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποτελεσματική προστασία των χωρών μας από την κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές», δήλωσε ο Πούτιν. «Η τράπεζα και το συναλλαγματικό ίδρυμα με συνολικά αποθέματα σε ποσό των 200 δισεκατομμύρια δολάρια δημιουργούν θεμέλια για τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής μεταξύ των χωρών μας ".
Πέραν τούτου, ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε να ιδρυθεί ο Ενεργειακός Σύνδεσμος της BRICS. Όπως υπογράμμισε ο Πούτιν, το γεγονός αυτό θα επιτρέψει να δημιουργηθούν η Αποθεματική Τράπεζα των καυσίμων και το Ινστιτούτο της ενεργειακής πολιτικής. Με άλλα λόγια, θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι το επιτελείο της νέας τράπεζας θα εγκατασταθεί στη Σαγκάη και ο πρόεδρος της θα γίνει ο εκπρόσωπος της Ινδίας. Μετά το πέρας της επίσημης συνεδρίασης ο Βλαδίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής. Οι συνομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίηση με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας ολοκληρώνει την επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ