Ροη ειδησεων

Εξυπνοι αισθητήρες ματιών από την Google - Novartis

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014   7:12:00 π.μ.


Εξυπνοι αισθητήρες ματιών από την Google - NovartisΛίγους μήνες μετά την παρουσίαση των σχεδίων της για φακούς επαφής που ενσωματώνουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες, η Google ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis.
Στόχος τους η δημιουργία φακών επαφής που θα διορθώνουν την πρεσβυωπία και θα επιτρέπουν στους διαβητικούς να παρακολουθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Τζο Χιμένεζ εκτίμησε ότι το πρώτο προϊόν που θα προκύψει από τη συνεργασία θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά σε μόλις πέντε χρόνια.
Η πρόβλεψη μπορεί να φαίνεται υπεραισιόδοξη, ωστόσο το πρωτότυπο του έξυπνου φακού, εξοπλισμένο με μικροεπεξεργαστή, αισθητήρες και κεραία, είχε παρουσιαστεί από τη Google ήδη από τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, μάλιστα, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για φακούς επαφής που ενσωματώνουν κάμερα.
Πιο ασαφή είναι τα σχέδια για ανάπτυξη φακών επαφής κατά της πρεσβυωπίας, οι οποίοι σύμφωνα με το Reuters θα θυμίζουν τη λειτουργία αυτόματης εστίασης στις φωτογραφικές μηχανές.
Σύμφωνα με τη Novartis, o φακός για διαβητικούς θα παρακολουθεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και θα μεταδίδει ασύρματα τις μετρήσεις σε φορητές συσκευές.
Ο φακός μέτρησης της γλυκόζης είναι σίγουρα το μεγαλύτερο στοίχημα τόσο για τη Google όσο και για τη Novartis: Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GlobalData, η αγορά συσκευών μέτρησης της γλυκόζης του αίματος αναμένεται να έχει φτάσει τα 12 δισ. δολάρια το χρόνο το 2017.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Alcon, θυγατρική της Novartis που ειδικεύεται στα οφθαλμιατρικά προϊόντα, θα τελειοποιήσει και θα φέρει στην αγορά τις τεχνολογίες φακών επαφής που αναπτύσσει η Google [χ], το τμήμα ανάπτυξης της Google.
Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ