Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Λαβρόφ: Προσπάθειες να μιλήσει κανείς με τη Ρωσία στη γλώσσα των κυρώσεων είναι απαράδεκτες

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014   7:06:00 μ.μ.


Λαβρόφ: Προσπάθειες να μιλήσει κανείς με τη Ρωσία στη γλώσσα των κυρώσεων είναι απαράδεκτες
Η Ρωσία δε θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της έντασης της κατάστασης και ελπίζει ότι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες θα ακούσουν τη φωνή της λογικής και θα πάψουν να μιλάνε με τη Ρωσία στη γλώσσα των τελεσιγράφων. 

Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας στις ερωτήσεις της έκδοσης Russia Beyond the Headlines στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.
"Οι προσπάθειες να επιλυθούν οι κρίσιμες καταστάσεις μέσω των μονομερών κυρώσεων που ξεπερνούν τα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλούν τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα», επισήμανε ο Υπουργός. «Τέτοιες προσπάθειες είναι αντιπαραγωγικές και αντιτίθενται στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ".
"Να μιλάει κανείς με τη Ρωσία, παρεμπιπτόντως όπως και με οποιαδήποτε άλλη χώρα, στη γλώσσα των τελεσιγράφων και εξαναγκαστικών μέτρων είναι άκρως απαράδεκτο», υπογράμμισε ο Λαβρόφ. « Η απάντησή μας στα μονομερή βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και μερικών άλλων χωρών είναι ζυγισμένη και λαμβάνει υπόψη δικαιώματα και υποχρεώσεις της ρωσίας σε διεθνείς συμβάσεις, καθώς και στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ".  Υπενθύμισε ότι με βάση αυτή την αντίληψη η ρωσική πλευρά αποφάσισε "να περιορίσει για την περίοδο ενός έτους την εισαγωγή των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από μερικές χώρες οι οποίες ψήφισαν τμηματικές οικονομικές κυρώσεις σχετικά με τη Ρωσία ".  "Η Ρωσία όμως δε θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της έντασης της κατάστασης», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού διπλωματικού οργάνου. «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες θα ακούσουν τη φωνή της λογικής και θα σπάσουν αυτό το ανόητο φαύλο κύκλο ενεργειών με την αρχή «οφθαλμός αντί οφθαλμού», την αρχή των οποίων έθεσαν οι ίδιες οι χώρες αυτές ".
Ο Λαβρόφ με λύπη διαπίστωσε επίσης ότι "τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να διαδίδουν φήμες, διαστρεβλωμένες πληροφορίες και προφανή ψέματα ".


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ