Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Υπ. Εργασίας: Υποχρεώνεται να αποζημιώσει ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014   7:09:00 μ.μ.


Υπ. Εργασίας: Υποχρεώνεται να αποζημιώσει ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας, αποφάσισαν ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει 152.281 ευρώ στο κέντρο ως αποζημίωση, καθώς 18 χρόνια πριν, ο τότε υφυπουργός Εργασίας ακύρωσε παράνομα οκτώ προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Το υπουργείο Εργασίας υποχρεώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας να καταβάλει το ποσό των 152.281 ευρώ, με τους νόμιμους τόκους από το 1996 έως σήμερα, σε ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς 18 χρόνια πριν ο τότε υφυπουργός Εργασίας παράνομα ακύρωσε οκτώ προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Όπως αναφέρει το Α΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 2645/2014 απόφασή του το Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Εργασίας) οφείλει να καταβάλει στο ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης το επίμαχο  ποσό, νομιμοτόκως ως αποζημίωση (κατά το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα), για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το ΚΕΚ από τη μη καταβολή σε αυτό κοινοτικής και εθνικής χρηματοδοτήσεως, την οποία το Κέντρο στερήθηκε.
Την στερήθηκε εξαιτίας της παράνομης 107575/24.6.1997 απόφασης του υφυπουργού Εργασίας με την οποία ακυρώθηκαν, οκτώ προγράμματα  συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην Κεντρική Μακεδονία.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην απόφασή τους, ότι το ΚΕΚ είχε εκτελέσει τα οκτώ  προγράμματα τα οποία ήταν χρηματοδοτούμενα κατά 50% από την Ευρωπαϊκή  Ένωση και κατά 25% με εθνική συμμετοχή.
Το ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε δικαιώσει το ΚΕΚ.
Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι με νόμιμη αιτιολογία η εφετειακή  απόφαση έκρινε ότι η  παράνομη απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, με την οποία είχαν ακυρωθεί  και τα οκτώ προγράμματα που είχαν εγκριθεί για το ΚΕΚ, τελούσε σε αιτιώδη συνάφεια με τη ζημία που προκλήθηκε σε αυτό.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ