Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

ΗΠΑ: Δεκαετής ποινή σε... θύμα ομοφοβικής επίθεσης

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014   12:14:00 π.μ.


ΗΠΑ: Δεκαετής ποινή σε... θύμα ομοφοβικής επίθεσης
Η μητέρα ενός εκ των δραστών παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις της για να συγκαλυφθεί η υπόθεση από τα ΜΜΕ 

Ο Λουκ Ο' Ντόνοβαν, επιζών ομοφοβικής επίθεσης στην Ατλάντα των ΗΠΑ, καταδικάστηκε σε ποινή δέκα ετών, στις 12 Αυγούστου, με την κατηγορία της επίθεσης ενάντια σε ομάδα ανθρώπων που του είχε επιτεθεί πρώτη.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τουλάχιστον πέντε άτομα επιτέθηκαν στον Ο' Ντόνοβαν σε ένα πάρτυ. Το θύμα δέχτηκε κτυπήματα και μαχαιριές την ώρα που οι δράστες φώναζαν ομοφοβικές βρισιές. Ο Ο' Ντόνοβαν κατάφερε να υπερασπίσει τον εαυτό του με ένα μικρό μαχαίρι τσέπης και αφού έφυγε από τη σκηνή διακομίστηκε στο Ιατρικό Κέντρο της Ατλάντα όπου του παρείχαν φροντίδα για τις πληγές και τα κοψίματα που ειχε στο κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα του.
Μερικές ώρες αργότερα, η αστυνομία τον συνέλαβε μέσα στο νοσοκομείο, απαγγέλλοντας του πέντε κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού. Αργότερα του απαγγέλθηκε και κατηγορία απόπειρας φόνου.
Στις 12 Αυγούστου ο Ο' Ντόνοβαν καταδικάστηκε σε ποινή δέκα ετών έπειτα από διαπραγματευση με το δικαστήριο. Ως απάντηση, η επιτροπή στήριξης του, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 'Αυτή είναι η επιτομή ενός εγκλήματος μίσους. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν ότι ο Ο' Ντόνοβαν χτυπηθηκε και ποδοπατήθηκε στο κεφάλι και το σώμα και μαχαιρώθηκε στην πλάτη ενώ τον αποκαλούσαν 'αδερφή'. Τα γεγονοτα αυτής της επίθεσης έχουν ξεκάθαρα ερμηνευτεί υπο το φως της προκατάληψης λόγω της ομαδικής συμμετοχής και της συνενοχής ακόμα και περαστικών. Η δαιμονοποίηση της αντίδρασης του Ο' Ντόνοβαν είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης: της εγκληματοποίησης αυτών που υπερασπίζονται τον εαυτό τους από εγκλήματα μίσους.
Η ομάδα δικηγόρων του μπόρεσε να διαπραγματευτεί την ποινή του μόνο όταν βρέθηκε βίντεο που έδειχνε την ίδια ομάδα να επιτίθεται σε γυναίκα τρανσέξουαλ στις 3 Ιουλίου. Αυτές οι επίπονες διαδικασίες στο δικαστήριο απεικονίζουν την ομοφοβία του δικαστηρίου και του δικαστή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του δικαστηρίου την 1η Ιουλίου, ο δικαστής Μάρκολ επέτρεψε τη χρήση μη πολιτικά ορθών όρων, ρωτώντας κάθε μάρτυρα αν θεωρούσε πως η λέξη 'αδερφή', είναι προσβλητική, ή απλά συνώνυμο άλλων μη προσβλητικών όρων όπως 'μουνί', 'σκύλα' 'νέγρος'.
Πριν την ανακοίνωση της ποινής, ο δικαστής ανέφερε πως τα δέκα χρόνια είναι μια πολύ επιεικής για τη φύση του εγκλήματος ποινή, και παρά το ότι είχαν έρθει σε συμφωνία για δεκαετή ποινή μόνο, έπειτα επιβλήθηκε και απαγορευσή για είσοδό του στην πολιτεία της Τζώρτζια για οχτώ χρόνια. Οι ομοφοβικές και τρανσοφοβικές επιθέσεις στην Ατλάντα γίνονται όλο και πιο συχνές. Σε ένα άλλο περιστατικό, μέσα σε ένα τρένο στις αρχές της χρονιάς, ομάδα ανδρών έγδυσε και χτύπησε δύο γυναίκες τρανσέξουαλ.
Η υπόθεση του Ο' Ντονοβαν δεν έχει καλυφθεί από τα τοπικά ή τα εθνικά ΜΜΕ. Η Cheryl Mainor, μητέρα ενός δράστη που επιτέθηκε στον Ο'Ντόνοβαν, παραδέχτηκε χθες σε δήλωσή της, πως χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις της για να συγκαλυφθεί η υπόθεση από τα ΜΜΕ. 


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ