Ροη ειδησεων

Ένα χρόνο μετά τη διεθνή έκκληση για τη Συρία εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014   9:59:00 π.μ.


 Κατά το τελευταίο έτος, επιπλέον 770.000 παιδιά που πλήττονται από την κρίση στη Συρία επωφελήθηκαν από κάποια μορφή εκπαίδευσης και σχεδόν 660.000 παιδιά έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη.
«Βοηθώντας τα παιδιά της Συρίας είναι μια επένδυση στο μέλλον της Συρίας, καθώς τα σημερινά παιδιά θα είναι οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι δικηγόροι και οι ηγέτες του αύριο. Επενδύοντας σε αυτή τη γενιά σημαίνει να τη βοηθήσουμε να αποκτήσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων τους, όταν αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Πρέπει να θεραπεύσουμε τις καρδιές και το νου τους. Και υπάρχουν τόσα πολλά ακόμη να γίνουν.»
Η επιδείνωση της κρίσης στη Συρία συνεχίζει να θέτει μια ολόκληρη γενιά παιδιών σε κίνδυνο, αναφέρει μια έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε σήμερα από την πρωτοβουλία: “No Lost Generation” σε μια συνεδρίαση κυβερνήσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εταίρων των Ηνωμένων Εθνών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της UNICEF σηματοδοτεί ένα έτος από τη στιγμή που ένας συνασπισμός συνεργατών με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη δράση για την πρόληψη της απώλειας μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών της Συρίας. Κυβερνήσεις, κοινότητες υποδοχής και άλλοι εταίροι έχουν από τότε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσέγγιση περισσότερων παιδιών με υποστήριξη σε εκπαίδευση και υπηρεσίες προστασίας, παρά τη συνεχιζόμενη σύρραξη, την αύξηση του εκτοπισμένου πληθυσμού και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για πολλές οικογένειες.
· Οι εγγραφές σε επίσημη και μη εκπαίδευση αυξήθηκαν από 169.500 το 2013 σε 489.000 το 2014, στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία.
· 128.000 μαθητές έλαβαν βοήθεια ώστε να φοιτούν σε σχολικούς συλλόγους σε ασταθείς περιοχές της εμπόλεμης Συρίας.
· Το 2014, 72.000 παιδιά εντός της Συρίας και 587.000 παιδιά πρόσφυγες που ζουν στις χώρες υποδοχής έχουν λάβει την απαραίτητη βασική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
· 200.000 φροντιστές παιδιών στο Λίβανο έχουν προσεγγισθεί από τα προγράμματα στήριξης που αποσκοπούν στην προώθηση ενός προστατευτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και δεν εξυπηρετούνται επαρκώς, με το θυμό και την απογοήτευση για την κατάσταση που βιώνουν να τους καθιστά πιο επιρρεπείς στην επιρροή ένοπλων ομάδων. Η δημιουργία ευκαιριών που θα τους αποτρέψουν από το να παρασύρονται από τη βία και τη σύγκρουση είναι κρίσιμης σημασίας.
Η πρωτοβουλία “No Lost Generation” απηύθυνε έκκληση για 885 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και παιδικής προστασίας στη Συρία και τις χώρες υποδοχής το 2014. Μέχρι σήμερα, 301 εκατομμύρια δολάρια (το 34%) έχουν συγκεντρωθεί, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 584 εκατομμυρίων δολαρίων. 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ