Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Λαβρόφ: Η δημοκρατική διάπλαση του κόσμο δεν αντιστοιχεί στην πολιτική της σύγχρονης Δύσης

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014   11:12:00 π.μ.


Λαβρόφ: Η δημοκρατική διάπλαση του κόσμο δεν αντιστοιχεί στην πολιτική της σύγχρονης Δύσης
ΟΙ ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχώς ζητούν να διατηρούνται οι αρχές της δημοκρατίας και της κυριαρχίας του δικαίου μέσα στις χώρες, στο διεθνές επίπεδο όμως κανένας δεν μιλάει για τις βασικές αρχές αυτές.

Η δημοκρατική διάπλαση του κόσμου δεν αντιστοιχεί στην πολιτική της σύγχρονης Δύσης που αποσκοπεί με πάση θυσία να διατηρήσει τις θέσεις που έχει για πολλούς αιώνες. Την άποψη αυτή εξέφρασε στην εκτενή συνέντευξη στο πρακτορείο ITAR-TASS ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
"Ο κόσμος αλλάζει, γίνεται πολυπολικός, το μερίδιο των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον παγκόσμιο ΑΕΠ μειώνεται, εμφανίστηκαν νέα κέντρα της οικονομικής ανάπτυξης και της χρηματικής δύναμης, όπου έρχεται η πολιτική επίδραση. Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την τάση αυτή.
Μπορούν να προσπαθήσουν να αντιδράσουν και το προσπαθούν, όμως είναι δύσκολο να οδηγείς το πλοίο ενάντια στο ρεύμα. Για το λόγο αυτό εμφανίζονται πολλές κρίσεις. Είναι όλο και πιο δύσκολο να το κάνουν. Με άλλα λόγια, το διεθνές σύστημα βρίσκεται εν κινήσει, οι βάσεις κουνιούνται, τις κουνούν όλο και πιο ενεργά … ", θεωρεί ο Υπορυγός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ουκρανία στίβο των γεωπολιτικών συγκρούσεων σχεδόν για το μέλλον του κόσμου. "Θα καταφέρει άραγ η Δύση με επικεφαλής της Αμερική να τηρήσει την κυρίαρχη επίδραση ή θα χρειαστεί να διαπραγματεύεται με νέα κέντρα δύμανης; Ρώτησα τον Τζων Κέρι, τους Ευρωπαίους Υπουργούς, γιατί σχεδόν σε κάθε σύγκρουση η Δύση τάσσεται υπέρ της άμεσης παύσης του πυρός με σκοπό την επίτευξη της εθνικής συμφωνίας, στο Σουδάν, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, και σε περίπτωση της Ουκρανίας δεν έγινε κάτι τέτοιο; Δηλαδή με το Ταλιμπάν και το "Ισλαμικό τζιχάντ " μπορούν να διαπραγματεύονται και με όσους βάφτισαν αυτονομιστές από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ όχι; "
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ελπίζει ότι η συμφωνία για την ειρήνευση στη Νοβορωσία θα τηρηθεί. "Είναι σημαντικό τα μεμονωμένα περιστατικά να μην γίνουν διευρυμένα και να μην οδηγήσουν σε νέες πολεμικές συγκρούσεις. Στηρίζουμε την πρόταση των ειπκεφαλής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για την άμεση εγκατάσταση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε εκείνες τις περιοχές, όπου οι πλευρές της σύγκρουσης έχουν επαφή.
Αυτό το σημείο περιλαμβάνεται στις συμφωνίες του Μινσκ από τις 5 Σεπτεμβρίου και τώρα αποκτά τη βασική σημασία ", επισήμανε ο Υπουργός.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ