Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Στη Μόσχα ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014   1:53:00 μ.μ.


Στη Μόσχα ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης
Ο Ομοσπονδιακός Πύργος, ο ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στο Διεθνές Επιχειρησιακό Κέντρο της Μόσχας, είναι από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης το υψηλότερο οικοδόμημα της Ευρώπης.

Έφθασε τα 343 μέτρα και θα τα ξεπεράσει: Θα φθάσει τα 373,7 μέτρα με 97 ορόφους όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, στις αρχές Ιανουαρίου 2015 όπως προγραμματίζεται.
Στην Ευρώπη ο υψηλότερος ουρανοξύστης ήταν, επί σειρά ετών, ο 87οροφος Shard στο Λονδίνο: Υψος 309,3 μέτρα.
Ο νέος ουρανοξύστης δεν είναι ο μόνος στη Μόσχα. Είναι αυτή τη στιγμή μισό περίπου μέτρο υψηλότερος από δυο άλλους Πύργους που έχουν υψωθεί τα τελευταία έξη χρόνια στο Κέντρο.
Ο ένας έχει ύψος 242,4 μέτρα και 67 ορόφους στους οποίους έχουν εγκατασταθεί εταιρείες, τράπεζες, γραφεία ξένων εταιρειών και εστιατόρια, Ο άλλος έχει ύψος 351,8 μέτρα και 71 ορόφους, όλους οικογενειακά διαμερίσματα και τρία εστιατόρια.
Αρχικά η οικοδόμηση ουρανοξυστών στη Μόσχα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και πορείες Μοσχοβιτών οι οποίοι φοβούνταν ότι θα άλλαζε ο ιστορικός χαρακτήρας της ρωσικής πρωτεύουσας.
Μια σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση, του Μαρτίου 2014, δείχνει ότι άλλαξαν τα πνεύματα. Μονό 35% πιστεύουν ότι «τραυματίστηκε η «εικόνα» της Μόσχας και το 80% περίπου δεν βρίσκει «ενοχλητική» την παρουσία τους.
Η κατασκευή ουρανοξυστών και πολυώροφων κτίριων στη Μόσχα υποστηρίζεται και προωθείται από τις δημοτικές αρχές και από τα σωματεία αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων.
Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι η επέκταση της πόλης προς τα ύψη περιορίζει την οριζόντια επέκταση της η οποία σημαίνει επέκταση του οδικού συστήματος και των υπηρεσιών (ενέργεια, νερό κλπ) και περιορίζει τις δαπάνες. Και, ίσως το κυριότερο, διασώζει τα δάση και την πανίδα της περιοχής.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ