Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Μητροπόλεις σε ρόλο... νεκροθάφτη - ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014   9:27:00 μ.μ.


Ακόμη και μετά θάνατον, η ψυχή δεν μπορεί να γαληνέψει εάν και εφόσον οι συγγενείς του θανόντα, περιπέσουν στα χέρια επιτήδειων, μεταξύ άλλων και ιερέων. Το θέμα της εκμετάλλευσης νεκρών, επαναφέρει στην δημοσιότητα το SigmaLive, με αποκαλύψεις που σοκάρουν.

Σύμφωνα με γραπτή καταγγελία που στάλθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΄Β, ιερείς, αμαυρώνουν το έργο της Εκκλησιάς, αφού, όπως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, εμπλέκονται σε παράνομες τελετές κηδειών, είτε ως κράχτες, είτε ως εργολάβοι κηδειών, χωρίς υποδομές και χωρίς την απαιτούμενη κατάρτιση.

Σύμφωνα με την καταγγελία,  που υπογράφει ο Άκης Κυριακίδης, ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών «Η Κοίμησης», υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ιερείς εκτελούν αυτόβουλα τις κηδείες, ή παραπέμπουν τους συγγενείς σε συγκεκριμένα γραφεία κηδειών, τα οποία πληρώνονται με τον μήνα από τις Μητροπόλεις. Στην καταγγελία γίνεται αναφορά για συγκεκριμένες Μητροπόλεις, οι οποίες έχουν μηχανισμούς «εργολαβίας κηδειών», μετατρέποντας μάλιστα αρκετά από τα κοιμητήρια σε γκέτο.

Δια του λόγου το αληθές το SigmaLive, κατέγραψε συνομιλία πενθούντος με ιερέα και ακολούθως με λειτουργό Μητροπόλεως,  οι οποίοι αναλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες για την τέλεση της κηδείας.

«Αναλαμβάνουμε εμείς το νεκρό»

Στη τηλεφωνική επικοινωνία, ο ιερέας παραπέμπει το συγγενή του θανόντα σε λειτουργό της εκκλησίας, ο οποίος αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την τέλεση της κηδείας. Αναλαμβάνει την παραλαβή του νεκρού από το σπίτι, την τοποθέτηση του σε ψυκτικό θάλαμο και την προετοιμασία της σορού μέχρι αυτή να οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία.

Το αντίτιμο βεβαίως δίδεται στον ιερέα μετά την κηδεία, ο οποίος με τη σειρά του εκδίδει αποδείξεις και στην τιμή, όπως αναφέρεται και στην τηλεφωνική επικοινωνία, περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

«Πληρώνουμε με το μήνα το γραφείο»

Απόδειξη του γκέτο που έχει δημιουργηθεί σε αρκετά νεκροταφεία, αποτελεί η μαρτυρία που εξασφαλίσαμε από τον «υπεύθυνο» νεκροταφείου, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ιερά Μητρόπολης, πληρώνει επί μηνιαίας βάσης το «γραφείο τελετών» που αναλαμβάνει την κηδεία.

Οι αποδείξεις

Ιδιοκτήτες εγκεκριμένων γραφείων κηδειών, παρέθεσαν στο SigmaLive, αποδείξεις που εκδίδουν κάποιες Μητροπόλεις, με τις οποίες καλούνται οι συγγενείς των θανόντων να υπογράψουν έγγραφο πληρωμής των εξόδων.




Στο συγκεκριμένο έγγραφο το συνολικό ποσό της κηδείας ανέρχεται στα 1.060 ευρώ και δικαιολογείται ως ακολούθως:

Έξοδα κηδείας (άνοιγμα – κλείσιμο τάφου) και κηδεία 360 ευρώ
Φέρετρο 300 ευρώ
Ψυγείο 150 ευρώ
Ντύσιμο νεκρού 70 ευρώ
Παρηγοριά 70 ευρώ
Εκβάθυνση λάκκου 110 ευρώ
Κίνδυνος στη δημόσια υγεία τα παράνομα γραφεία κηδειών

Η φύλαξη των νεκρών σε τρισάλθιες εγκαταστάσεις, ή εμπορευματοκιβώτια, ή αποθήκες χωρίς υποδομές και η έλλειψη τεχνογνωσίας στην μεταχείριση των νεκρών, εγκυμονεί κινδύνους στη δημόσια υγεία, αφου εγείρονται ερωτήματα ως προς το που και πως γίνεται η διαχείριση των περιττωμάτων και εμεσμάτων.

Η νομοθεσία

Μετά απο δεκάδες αποκαλύψεις και καταγγελίες για τις ατασθαλίες και την εκμετάλλευση των νεκρών, τον περασμένο Δεκέμβριο η Βουλή ψήφισε το Νομοσχέδιο περι Γραφείων Κηδειών, αλλά με περίοδο χάριτος προς τους ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών να εναρμονιστούν στις πρόνοιες. Δυστυχώς όπως ολα δειχνουν η περίοδος χάριτος που έδωσε η Βουλή, αντί να διορθώσει τα κακώς έχοντα φαίνεται να τα έχει αυξήσει.

Σημειώνεται τέλος, ότι το θέμα θα απασχολήσει συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών την ερχόμενη Πέμπτη.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ