Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Κι ο πρωθυπουργός στην ενθρόνιση του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γραβριήλ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014   9:46:00 μ.μ.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ἰωνίας τελέσθηκε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Αντώνιου Σαμαρά.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο της Νέας Ιωνίας. Ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης, Μητροπολίτης πρώην Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και τον καλωσόρισαν στην πόλη.

Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Εὐστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ, Ιερόθεος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβιών και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, οι Επίσκοποι Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Βουλευτές, Πολιτευτές, Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και λαϊκοί.

Με πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας τόνισε: "Σε υποδέχεται σήμερα μέσα σε ενθουσιασμό, αρχοντιά και κατάνυξη η γη της Νέας Ιωνίας. Σε Αυτήν την πορεία σε συνοδεύουμε με πολύ συγκίνηση. Είναι αλήθεια ότι ο Θεός σε κόσμησε με πολλά χαρίσματα και τα τάλαντα αυτά τα πολλαπλασίασες και ήσουν πιστός στην παραγγελία του Χριστού. Δεν κράτησες αυτά τα χαρίσματα για τον εαυτό σου, τα μοιράζεις στους ανθρώπους. Σε χαρακτηρίζει η διάκριση, η ευγένεια, η εργατικότητα, η αποτελεσματικότητα, η πιστότητα". Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη συνεργασία, αλλά και στη συμβολή του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας για την επίτευξη του φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής. Τον κάλεσε να συνεχίσει και να διατρανώσει το φιλανθρωπικό έργο λέγοντας πως "ο δρόμος δεν είναι για μερικούς, πρέπει να αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Όλοι μαζί να βοηθήσουμε, για να αλλάξει η ζωή μας. Τα χαρίσματα που σε προίκισε ο Θεός είναι προϋποθέσεις που μπορούν αυτόν τον τόπο να τον βοηθήσουν να πάει πιο πέρα. Όλοι οι Ιεράρχες, αγωνιζόμαστε με αυτόν τον στόχο. Δεν θέλουμε τίποτε για εμάς, θέλουμε μια Εκκλησία ενωμένη, μια Εκκλησία δυνατή, ελεύθερη από δεσμά που την έφεραν πολλές φορές πίσω".

Στη συνέχεια μίλησε ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης, Μητροπολίτης πρώην Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και αναφέρθηκε στο ποίμνιο της Μητρόπολης, λέγοντας πως "πρόκειται για έναν ευσεβή λαό". Τόνισε, επίσης, πως πρόκειται για μία φτωχή Μητρόπολη, αλλά με σπουδαίο έργο, φιλανθρωπικό και κοινωνικό και τον κάλεσε να περιβάλλει με πατρική αγάπη τον κλήρο και το λαό της Μητρόπολης και τον διαβεβαίωσε πως την αγάπη αυτήν θα την εισπράξει εις το εκατονταπλάσιο.

Αμέσως μετά χαιρετισμό εκ μέρους του κλήρου της Μητρόπολης απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παλιούρας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ ξεκίνησε την ενθρονιστήρια ομιλία του λέγοντας: «Αὕτη ἐστὶν ἡ ἐντολή ἡ ἐμή, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους καθώς ἠγάπησα ὑμᾶς· μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει, ... ὑμεῖς φίλοι μού ἐστε ἐὰν ποιῆτε ἃ ἐγὼ ἐντέλλομαι ὑμῖν. οὐκέτι λέγω ὑμᾶς δούλους, ... ταῦτα ἐντέλλομαι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους.»

Με τα λόγια αυτά προετοιμάζει τούς μαθητές Του και προετοιμάζεται ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός πριν την αγωνιώδη προσευχή Του στον κήπο της Γεθσημανή, λίγο πριν δηλαδή την ολοκλήρωση της αποστολής Του επί της γης, της θυσίας Του για κάθε άνθρωπο, γυναίκα ή άνδρα, δούλο ή ελεύθερο, μαύρο ή λευκό – θυσίας που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο και να τον μεταμορφώσει με το φως της αγάπης και της προσφοράς Του. Πολλές φορές στις αφηγήσεις των τεσσάρων ευαγγελίων παρατηρούμε την αδυναμία του Ιησού, την ανθρώπινη πλευρά Του μπροστά στην πραγμάτωση της αποστολής Του, της σωτηρίας δηλαδή όλων ημών και της δυνατότητας που μας προσέφερε να γίνουμε κι εμείς κατά χάριν Θεοί, ενωμένοι μαζί Του σε μία νέα πραγματικότητα, που δεν θα γνώριζε τον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά θα συναντούσε τον Υιό Του τον μονογενή, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, γνήσιο και κατά πάντα κανονικό άνθρωπο, αλλά συγχρόνως τέλειο Θεό και παντοδύναμο κατά πάντα και διά πάντα. Όταν λοιπόν ο Ιησούς Χριστός δειλιά μπροστά στην ανάληψη αυτής της Αποστολής, που με απόλυτη ελευθερία ο καθένας από μας μπορεί να επιλέξει ή να απορρίψει, τότε αντιλαμβάνεστε, αγαπητοί μου αδελφοί, την δική μου αδυναμία να κατανοήσω, να αποδεχθώ, να υπηρετήσω την προσωπική μου αποστολή, που δεν είναι άλλη από την διαποίμανση αυτής της ευλογημένης τοπικής Εκκλησίας της Μητροπόλεώς μας, του λογικού ποιμνίου που σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχει ανάγκη από καθοδήγηση και επιστηριγμό ανάμεσα στις ποικίλες προκλήσεις που συναντά ο σύγχρονος άνθρωπος. Η χάρις του Θεού που ενίσχυσε τον Κύριό μας στον κήπο της Γεθσημανή για την πορεία του προς το πάθος, η χάρις του Θεού που στήριξε τόσους μάρτυρες και αγίους ανά τους αιώνες, η χάρις του Θεού όπως φανερώνεται μέσα από τις απλές διηγήσεις του λαού μας, ας είναι και η δική μου δύναμη, η δική μου απαντοχή στη νέα μου αυτή διακονία, την οποία ανέλαβα με συναίσθηση πραγματικής ευθύνης και συνέπειας απέναντι στον Τριαδικό Θεό μας και στην αέναη φανέρωσή Του, τον κάθε πονεμένο συνάνθρωπό μας. Σας παρακαλώ από ψυχής για την προσευχή σας και σας παρακαλώ να μη με εγκαταλείψετε όπως οι μαθητές αποκοιμήθηκαν στη Γεθσημανή, διότι η ολοκλήρωση κάθε αποστολής χρειάζεται μεν πρωτίστως την χάρη και την ευλογία του Θεού, από την άλλη όμως δεν μπορεί να καταστεί ενεργή χωρίς την στήριξη των ανθρώπων, των φίλων μας, των εχθρών μας, όλων εκείνων από τους οποίους αναμένει ο Θεός, όπως μας λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, μία πράξη: «ταῦτα ἐντέλλομαι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους».

Προσέθεσε, επίσης,: "Επιτρέψτε μου να ανοίξω την καρδιά μου και να μοιραστώ μαζί σας όχι προγραμματικές δηλώσεις και ρηχές υποσχέσεις, ούτε διαλέξεις περί του ρόλου και του προσώπου του Επισκόπου στην ζωή της Εκκλησίας, αλλά την αληθινή κατάθεση ψυχής ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει την σταυρική αυτή αποστολή να μεταφέρει τον λόγο του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων, να προσφέρει στους νέους εναλλακτικό τρόπο ζωής και τέλος, στην πονεμένη αυτή περιοχή από την προσφυγιά και την φτώχεια, να δώσει αγάπη παντί τρόπω και έργω, όπως αγάπη μας έδωσε ο ίδιος ο Χριστός με την σταυρική Του θυσία.
Άλλωστε, αποτελεί βαθειά μου πεποίθηση να ομιλώ διά των έργων μου, τα οποία χάριτι Θεού επιθυμώ να αναδείξω, τη συνεργία όλων υμών, κληρικών και λαικών, εντός των ορίων της αγιοφόρου τοπικής μας Εκκλησίας".

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ευχαρίστησε κλήρο και λαό που παρέστησαν στον ναό και τους πολιτειακούς και τοπικούς άρχοντες διαβεβαιώνοντάς τους για ειλικρινή διάθεση συνεργασίας "διότι μόνον ενωμένοι μπορούμε πραγματικά να διακονήσουμε τον λαό του Θεού και να προσφέρουμε ανακούφιση και παραμυθία στα καθημερινά ακανθώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε", όπως είπε.

Αναφερόμενος στην αγάπη είπε, "ότι είναι ο θεμέλιος λίθος της ζωής της Εκκλησίας και η επανάσταση του Χριστιανισμού σ’ έναν κόσμο ψεύδους, μίσους, βίας, τρομοκρατίας, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και αρνητισμού, μιάς επανάστασης που δεν θα προσφέρει στον κάθε χριστιανό κοσμική δικαιοσύνη, αλλά θα του εξασφαλίσει την σχέση του με τον Θεό, την συνεχή κοινωνία μαζί Του και την απόλυτη επίγνωση ότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου βρίσκεται και υπάρχει ο Χριστός. Αυτή είναι άλλωστε και η καινή εντολή Του. Να αγαπήσουμε τους άλλους όπως μας αγάπησε Εκείνος. Να διαλύσουμε μέσα στο φως της αγάπης Του κάθε ανθρώπινο φόβο. Καί αυτό είναι και το κεντρικό έργο του Επισκόπου, να προσφέρει, να μοιράζεται, να δίδει χωρίς προϋποθέσεις και να αγκαλιάζει κάθε χειμαζόμενο άνθρωπο. Στην εποχή μας βιώνουμε την ανάγκη αναζήτησης νέων τρόπων που θα μας προσφέρουν ευδαιμονία, κοινωνική ή επαγγελματική καταξίωση, χωρίς να έχουμε κυρίως υπολογίσει την ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπου να τον αγαπήσουν, να τον συγχωρέσουν, να του δείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσει την αρνητική πλευρά του εαυτού του και θα οδηγηθεί στην κατά πρόσωπο συνάντηση με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο, με το κάλεσμα να γίνει πράξη η εντολή της αγάπης, διώχνοντας έτσι κάθε ανθρώπινη φοβία και μικρότητα".

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κάλεσε τους πατέρες της Μητροπόλεως να γίνει κύριο μέλημά τους η πράξη του Ιησού λέγοντας πως "έχουμε χρέος να πραγματώσουμε αυτή την αγάπη και προς τον συνάνθρωπό μας. Να αναζητήσουμε σε κάθε ενορία αυτόν που πονά, που υποφέρει, που δοκιμάζεται, και να του προσφέρουμε απλόχερα την χριστιανική μέριμνά μας. Πρέπει να υιοθετήσουμε τον λόγο «κανένας πεινασμένος στην Μητρόπολή μας» και να κατανοήσουμε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάς για τον Χριστό όταν οι άλλοι δίπλα σου υποφέρουν. Χωρίς την δική σας βοήθεια, πατέρες μου, δεν θα μπορέσω να κάνω πράξη όλα όσα προείπα. Εσείς είστε εκείνοι που θα αγωνιστείτε μαζί μου για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής της αγάπης. Στο πρόσωπό μου μπορείτε να αντικρίζετε τον πατέρα και τον αδελφό και σας εγγυώμαι πως πρώτα θα βλέπετε εμένα να αναλώνομαι καθημερινώς και έπειτα θα ζητώ το ίδιο από σας. Σας καλώ, αδελφοί μου, να αγωνιστούμε για την σωτηρία κάθε ανθρώπου, να κάνουμε πράξη την Λειτουργία μετά την Λειτουργία και με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια λόγων και έργων να σταθούμε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο αδελφό μας".

Στη συνέχεια ζήτησε να παραμείνει αμείωτη η αγάπη, ο σεβασμός και η τιμή προς το πρόσωπο του πρώην Μητροπολίτου κ. Κωνσταντίνου,λέγοντας πως "η αρχοντιά, η ευγένεια και η καλοσύνη του αποτελούν δι’ εμέ κανόνα ζωής και ασφάλεια για την πορεία μου. Τον ευχαριστώ δημοσίως και τον διαβεβαιώ ότι θα τον διακονώ και θα τον τιμώ, όση μοι δύναμις, ως πατέρα μου, και τον παρακαλώ να προσεύχεται για τη νέα μου αυτή διακονία".

Απευθυνόμενος στους πιστούς της Μητροπόλεως ο κ. Γαβριήλ είπε: "Ήρθα για να μείνω κοντά σας. Να σας αγαπήσω και να με αγαπήσετε. Να σας διακονήσω και να σας προσφέρω απλόχερα την ευλογία του Θεού. Θα σταθώ και πάλι στον Ευαγγελιστή Ιωάννη και θα χρησιμοποιήσω μία δική του φράση: : «Ὑμεῖς φίλοι μου ἐστέ». Είστε λοιπόν φίλοι μου και αδελφοί μου πραγματικοί. Σ’ εσάς θέλω να κάνω πράξη την ευαγγελική εντολή της αγάπης".

Μιλώντας για τις αλησμόνητες πατρίδες, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας τόνισε: "Δεν είχα την ευλογία να έχω προσφυγική καταγωγή. Σήμερα όμως γίνομαι ένας από σας, κομμάτι δικό σας και υπόσχομαι να τιμήσω τις παραδόσεις σας, να σεβαστώ τα τίμια και άγια λείψανα που φέρατε μαζί σας και πάνω απ’ όλα να σταθώ δίπλα σας σε κάθε δοκιμασία, θλίψη, στενοχώρια, χωρίς ενδοιασμούς ή υποχωρήσεις".

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την μέχρι σήμερα πατρική του αγάπη, για το πρότυπο θυσίας που αποτελεί και για την πραγματική του μέριμνα υπέρ των φτωχών συνανθρώπων μας και τον παρακάλεσε να προσεύχεται για τη νέα του διακονία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας επεσήμανε: "Στην γη λοιπόν αυτή της «Νέας Ιωνίας», όπως θα έλεγε ο ποιητής, πορεύομαι με γνώμονα την θυσιαστική αγάπη του Χριστού. Μείζονα ταύτης αγάπης ουδείς έχει, αγαπητοί μου αδελφοί, και αυτή την διαρκή εντολή δίδει ο Θεός σε όλους μας, κληρικούς ή λαικούς, σημαντικούς ή ασήμαντους, πλουσίους και φτωχούς. Αυτή είναι η αποστολή μου από σήμερα. Να προσπαθήσω πρωτίστως ο ίδιος να βιώσω αυτή την θυσιαστική αγάπη, να την πραγματώσω και να την προσφέρω απλόχερα και απροϋπόθετα προς όλους σας. Με δέος, ευθύνη και σεβασμό, σας παρακαλώ να προσεύχεστε για την πορεία μου αυτή. Οι κληρικοί μας, οι ενορίες μας και τα μοναστήρια μας, ο λαός και οι άρχοντές μας, όλοι, σας παρακαλώ να προσευχηθείτε για την αναξιότητά μου, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων και των τοπικών μας Αγίων, ιδιαιτέρως δε του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου, να ολοκληρώσω αυτή μου την ποιμαντική αποστολή, όχι επ’ αγαθώ του προσώπου μου, αλλά για την δόξα της Εκκλησίας και την διακονία των ανθρώπων.
«Ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα ἐν ἐμοὶ εἰρήνην ἔχητε· ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἔχετε, ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον.»






ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ