Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Διεργασίες ενόψει της επιστροφής της τρόικας

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014   10:06:00 μ.μ.



Το αργότερο μέχρι τις 14 του μηνός αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Κυβερνητική πηγή πάντως υπογράμμιζε ότι ο χρόνος δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους δανειστές καθώς η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει έως τα τέλη της εβδομάδας για να προλάβουν να ληφθούν αποφάσεις έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών τις θέσεις της για το σύνολο των προαπαιτούμενων και μέσω της ανταλλαγής των e-mails, έχει καθοριστεί εν πολλοίς και το πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «όχι» της ελληνικής πλευράς αφορούν το ασφαλιστικό και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Κατά τα άλλα, η συζήτηση έχει ανοίξει για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απόλυση 5.500 υπαλλήλων από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων τη διετία 13 - 14.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση συζητεί μόνον διοικητικά μέτρα (π.χ ενοποιήσεις Ταμείων) και όχι μειώσεις συντάξεων ή αλλαγή στα όρια ηλικίας. Πεδίο σύγκρουσης είναι πιθανόν να αποτελέσει η επιμονή της τρόικας για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί θετικά μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, ημέρα-ορόσημο που έχει τεθεί από τις Βρυξέλλες, καθώς στη συνεδρίαση του Εurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, θα ληφθούν αποφάσεις για το μεταβατικό καθεστώς το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, ενώ στις 18-19 Δεκεμβρίου θα «κλείσει» και το θέμα του χρέους.

«Οι αποφάσεις (σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής) θα ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου», διαβεβαίωσε και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα πριν την ημερομηνία αυτή.

Ο Γάλλος επίτροπoς σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ώστε «να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Είπε ακόμη ότι γνωρίζει πως υπάρχουν εξελίξεις στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης που έχει παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς, και τα οποία θα εξεταστούν υπό μορφή πακέτου «με τη δεδηλωμένη βούληση να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει με συντονισμένο τρόπο από το πρόγραμμα».

«Όλα αυτά με ανοικτό και φιλικό τρόπο, αλλά και με σεβασμό στους κανόνες μας» είπε χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια πρώτη συζήτηση έγινε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πρόσφατο Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι ήταν ξεκάθαροι ότι χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα.

Στο τραπέζι η προληπτική γραμμή πίστωσης

Πάντως οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία της χώρας από τους δανειστές.

«Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για μια προληπτική πιστωτική γραμμή με τη μορφή ενός υπάρχοντος εργαλείου του ESM ονόματι ECCL, δηλαδή πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους. Αυτή είναι πλέον η λύση που θα εξετάσουμε μαζί με τους όρους που θα τη συνοδεύουν. Ενώ διευθετούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί η τρέχουσα πέμπτη αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει οποιοδήποτε κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων και πρόσθεσε: «Είναι ζωτικής σημασίας η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και του προγράμματος ώστε να έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ της ολοκλήρωσης του προγράμματος και τυχόν εργαλείων, που θα ακολουθήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει κανένα κενό».

Οι Ευρωπαίοι θέλουν σε κάθε περίπτωση συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα πιστωτική γραμμή, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως ο όρος Μνημόνιο που προβλέπεται για την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης είναι όρος που χρησιμοποιείται σε κάθε διεθνή συμφωνία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι για να λάβει τη βοήθεια η χώρα θα δεσμευθεί σε 10-15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που στην πραγματικότητα θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση.

Η εποπτεία πάντως δεν θα έχει την τρέχουσα μορφή της τρίμηνης αξιολόγησης, ενώ στη προληπτική γραμμή θα χρησιμοποιηθούν και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα η ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή προβλέπει:

- Υπογραφή ειδικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας που κάνει την αίτηση και του ευρω-μηχανισμού στήριξης.

- Διάρκεια ενός έτους.

- Υποχρέωση της χώρας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές, ενώ θα ελέγχεται ανά τρίμηνο για την εφαρμογή τους.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν σημαντικό πάντως, το να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν τα περίπου 4 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα με τον πρόεδρο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει:

«Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να εκταμιεύσει την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ αλλά αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πράγμα που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δηλαδή, άλλα 1,8 δισ. ευρώ».

Όπως και να χει πάντως στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά τις εργασίες του Eurogroup της Πέμπτης, αφού θεωρούν πως με την έναρξη της σχετικής συζήτησης έγινε το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την έξοδο στις αγορές.

Πάντως σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin της Παρασκευής, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι πρώτα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, προϊδεάζοντας ότι η μάχη με την τρόικα θα είναι σκληρή.

xrimastirio.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ