Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Μιλιέτ: Αυτά είναι τα εδάφη που ζητάει ο Ν.Αναστασιάδης να επιστραφούν

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014   2:18:00 μ.μ.

Σύμφωνα με τη "Μιλιέτ", στην πρόταση του για το εδαφικό o Νίκος Αναστασιάδης εκτός από το 75% ζητά και την επιστροφή των θρησκευτικών χώρων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά την επιστροφή και των σημαντικών αρχαιολογικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων. Στην πρόταση - σύμφωνα πάντα με τη "Μιλιέτ" - αναφέρεται ότι "πρέπει να ληφθεί υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε κοινότητας στο ποσοστό του εδάφους των συνιστωσών πολιτειών".

Αναφέρεται, επίσης, ότι "το ποσοστό εδάφους της ελληνοκυπριακής πολιτείας πρέπει να είναι 75% και της τουρκοκυπριακής 25%"

"Τα τουρκοκυπριακά χωριά και οι περιουσίες στις περιπτώσεις που είναι δυνατόν δεν θα συμπεριληφθούν στις εδαφικές αναπροσαρμογές", προσθέτει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι στην πρόταση περιλαμβάνεται "η επιστροφή εδαφών τα οποία έχουν ειδική σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά όπου πριν το 1974 υπήρχε πυκνός πληθυσμός Ελληνοκυπρίων (δηλαδή Μόρφου, Αμμόχωστος) ή ιστορικής, αρχαιολογικής σημασίας χώροι για τους Ελληνοκύπριους (Σαλαμίνα, Βουνί-Σόλοι), πολιτιστικής ή θρησκευτικής σημασίας (Άγιος Βαρνάβας, Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα) ή ειδικές περιπτώσεις (χερσόνησος Καρπασίας, Μαρωνητικά χωριά - 4 χωριά)".

Τα εδάφη που ζητούνται να επιστραφούν είναι, όπως αναφέρει η "Μιλιέτ":

• Μόρφου και Συριανοχώρι και η περιοχή που εκτείνεται δυτικά της Μόρφου συμπεριλαμβανομένων και των ακτών.

• Αμμόχωστος: Να επιστρέψει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού (περίπου 24 χιλιάδες). Οι πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων κατοίκων ζούσαν πριν το 1974 νοτίως της περιοχής της παλιάς πόλης και αποτελεί το 42,5% του Δήμου Αμμοχώστου.

• Η βορειοδυτική πλευρά της Αμμοχώστου (Έγκωμη συμπεριλαμβανομένου και του Μοναστηριού του Αγίου Βαρνάβα, Στύλλοι, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος). Αυτή η επιλογή διασφαλίζει την επιστροφή 4 χιλιάδων 766 ατόμων. Ένα εμπόδιο μπορεί να είναι ο νυν δρόμος Λευκωσίας - Αμμοχώστου. Ως εναλλακτική μπορεί να είναι η πρόταση για ένα νέο δρόμο που να περιστρέφεται γύρω από τις τέσσερις αυτές κοινότητες.

• Τα μεγάλα χωριά της Μεσαορίας γύρω από τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο: Γερόλακκος, Ζώδεια, Αργάκι, Φιλιά, Κατωκοπιά, Ακάκι, Μια Μηλιά, Άσσια, Βατυλή, Λύση, Κοντέα. Περίπου 25 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι επιστρέφουν.

• Η βορειοδυτική πλευρά της Λευκωσίας και οι περιουσίες στις ενδιάμεσες περιοχές. Επιστρέφουν 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

• Η Κυθραία και τρεις παρακείμενες περιοχές (Νέο Χωριό, Τραχώνι και Βουνί) Διασφαλίζεται η επιστροφή 5,530 Ελληνοκύπριοι.

• Η χερσόνησος της Καρπασίας που περιλαμβάνει Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Βοθύλακας, Λεονάρισσο, Λυθράγκωμη, Κώμα του Γιαλού, Μελανάγρα, Βασίλι, Κοιλάνεμος, Άγιος Ανδρόνικος, Νέτα και Άγιος Συμεών συμπεριλαμβανομένου του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Περίπου 9,942 Ελληνοκύπριοι επιστρέφουν. Επιπλέον αυτό θα εξισορροπήσει ξανά το μήκος των ακτών.

defencenet.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ