Ροη ειδησεων

Τα έσπασαν οι ηγέτες στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014   11:09:00 π.μ.


Τα έσπασαν οι ηγέτες στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΔΥΣΗ :"οι στρατιωτικές παρεμβάσεις σε άλλες χώρες αποτελούν πλέον κανόνα στη Δύση ενώ η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί διαρκώς βία για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της".

Έβαλε τα πράγματα στην θέση τους ο Σεργκέι Λαβρόφ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στη Γενική συέλευση του ΟΗΕ όταν κατηγόρησαν την Ρωσία για την πολιτική της στο θέμα της Ουκρανίας . Ο ίδιος κατηγόρισε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι ακολουθούν μια «αλαζονική πολιτική» στον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι η Δυτική συμμαχία δεν ήταν σε θέση να αλλάξει το «γενετικό κώδικα» από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Συνέχισε λέγοντας ότι η Δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απεικονίζεται ως «ο πρωταθλητής της δημοκρατίας», ωστόσο καταπατά την «κυριαρχική ισότητα» άλλων χωρών.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι στρατιωτικές παρεμβάσεις σε άλλες χώρες αποτελούν πλέον «κανόνα» στη Δύση, ενώ η Ουάσινγκτον διακηρύσσει ξεκάθαρα το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί βία μονομερώς παντού προκειμένου να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, ανέφερε ότι η περιοχή προσαρτήθηκε καθώς αυτή ήταν η επιλογή του λαού της, ενώ υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα ενός «Δυτικού πραξικοπήματος» στο Κίεβο.
Από την πλευρά τους Κίνα και Αυστρία εξέφρασαν μια πιο συγκαταβατική άποψη στην προσπάθειά τους να βρουν κοινό έδαφος στις συνομιλίες.
«Ας μην επιτρέψουμε να επιστρέψει η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, όπου δύο πλευρές βρίσκονταν αντιμέτωπες», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. «Η κατευθυντήρια γραμμή στην πολιτική μας θα πρέπει να είναι να περάσουμε από τη νοοτροπία είτε η Ευρώπη είτε η Ρωσία στη λογική και η Ευρώπη και η Ρωσία».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επεσήμανε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να απαντά στη βία με βία, κάνοντας παράλληλα έκκληση για «πολιτικές λύσεις» στις «αδιάκοπες συγκρούσεις» που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να ανακόψουν την επανεμφάνιση του φαινομένου διαχωρισμού Ανατολής-Δύσης. «Οχι οποιοδήποτε κράτος, αλλά ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία, άλλαξε μονομερώς, με την προσάρτηση της Κριμαίας, τα υφιστάμενα σύνορα στην Ευρώπη και κατά συνέπεια παραβίασε το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν αφορά μόνο την ανατολική Ευρώπη, αλλά επηρεάζει όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να επανεμφανιστεί η παλιά διαίρεση ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, στον ΟΗΕ.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ