Ροη ειδησεων

Άκαρπες οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014   10:27:00 π.μ.


Άκαρπες οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, χωρίς ωστόσο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για σημαντικά ζητήματα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Δεν καταλήξαμε σε πολλά σημαντικά ζητήματα, αντιλαμβανόμαστε ορισμένα θέματα που είναι χρήσιμα για την προώθηση αυτής της διαδικασίας, έχουμε ένα τεράστιο όγκο στοιχείων τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστούμε», δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Έχουμε μπροστά μας ακόμα πολύ δύσκολες συμφωνίες που θα πρέπει να επιτευχθούν και όλοι θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο Ιράν, το οποίο θα πρέπει να λάβει ορισμένα αναγκαία μέτρα ώστε να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία» δήλωσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις», ώστε να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία.
Απομένει «πολύ λίγος χρόνος» για την επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ο Ροχανί, ενώ επισήμανε με δυσφορία ότι η πρόοδος στο νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 είναι «εξαιρετικά βραδεία».
«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Σεργκέι Λαβρόφ
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
«Έχουμε ακόμη καιρό μπροστά μας», είπε ο Λαβρόφ, παραδεχόμενος πάντως ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι δύσκολες.
«Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος», σημείωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι διαπραγματεύσεις για τον φάκελο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ξανάρχισαν πριν από δέκα ημέρες στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Οι διαπραγματευτές έχουν προθεσμία έως την 24η Νοεμβρίου για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία.
«Έχω την αίσθηση ότι όλα τα μέρη επιδιώκουν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Έχουμε ακόμη χρόνο ως την 24η Νοεμβρίου», είπε σε καθησυχαστικό τόνο ο Λαβρόφ, παραδεχόμενος πάντως πως «τα πιο δύσκολα ζητήματα» απομένουν ακόμη να διευθετηθούν.
Νωρίτερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε επικρίνει την απουσία «σημαντικής προόδου» στις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη.
Μια συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, η οποία εκπροσωπεί την Ομάδα 5+1, αναμένεται να γίνει το βράδυ της Παρασκευής τοπική ώρα (νωρίς το πρωί, ώρα Ελλάδας).
«Θα αλλάξουν κάποια ημέρα»
Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί υποβάθμισε το γεγονός ότι στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν είχε καμία επαφή με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και προέβλεψε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης «θα αλλάξουν κάποια μέρα».
Πέρυσι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγο πριν αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή σε επίπεδο προέδρων μεταξύ των δύο χωρών μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979.
«Είναι κάπου γραμμένο ότι δύο πρόεδροι πρέπει πάντα να μιλούν στο τηλέφωνο;», αστειεύθηκε ο Ροχανί. «Αυτό γίνεται μερικές φορές, όμως δεν σημαίνει ότι σε κάθε επίσκεψή μας εδώ πρέπει να τηλεφωνηθούμε πριν αναχωρήσουμε», πρόσθεσε.
«Εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης των σχέσεων των δύο χωρών» δεν θα είναι χρήσιμο παρά μόνο αν οι επαφές έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο, εξήγησε ο ιρανός πρόεδρος.
Παρόλα αυτά ο Ροχανί προέβλεψε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, διαβεβαιώνοντας ότι οι ιρανό-αμερικανικές σχέσεις «θα αλλάξουν κάποια ημέρα». Οι δύο πλευρές «πρέπει να βάζουν σιγά - σιγά στέρεα θεμέλια στα οποία θα χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ