Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Η επιστράτευση από το Ποροσσένκο οδηγεί στην κοινωνική ένταση στην Ουκρανία

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   5:03:00 μ.μ.


Η επιστράτευση από το Ποροσσένκο οδηγεί στην κοινωνική ένταση στην Ουκρανία
Αφού ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο ανήγγειλε για την έναρξη της τρίτης επιστράτευσης, στη Δύση της Ουκρανίας εξερράγησαν οι διαταραχές. Μη θέλοντας να στείλουν τα παιδιά, του άνδρες και τους αδερφούς στη σφαγή, οι άνθρωποι, ταραγμένοι από τη θλίψη, καίνε τις θανατηφόρες ειδοποιήσεις, μπλοκάρουν τους δρόμους και οι προϊστάμενοι των επιχειρήσεων ασχολούνται με σαμποτάζ.

Χτες το βράδυ στον οικισμό Μπογκορόντσινι της περιοχής Ιβάνο-Φρανκόβσκαγια οι χωριάτες μερικών οικισμών και χωριών κοντά τα Καρπάθια όρη άρχισαν το συλλαλητήριο στο κτίριο της διοίκησής τους. Αφού δε βρήκαν στήριξη, αργότερα εισέβαλαν στην στρατολογική επιτροπή της περιοχής, όπου έκαψαν τα έγγραφα που αφορούν στην επιστράτευση. Όπως λένε οι κάτοικοι του Μπογκορόντσινα, οι χωρικοί με τέτοιον τρόπο εξέφρασαν τη διαμαρτυρία του εναντίον της επιστράτευσης που διεξάγουν οι αρχές του Κιέβου. Όπως λένε οι διαμαρτυρόμενοι, τους γιους και τους άνδρες τους χωρίς μέσα προστασίας και την κατάλληλη προετοιμασία στέλνουν στο θάνατο στη Νοβορωσία. Σημειωτέον ότι η γυναίκα-γιατρός που εργαζόταν στη στρατολογική επιτροπή τόσο σοκαρίστηκε με το πλήθος των διαμαρτυρόμενων, που λιποθύμησε.
Χτες στην περιοχή του οικισμό Σκομπίτσιβκα δημιουργήθηκε η παρόμοια κατάσταση που αφορούσε την επιστράτευση. Έγινε γνωστό ότι οι γυναίκες έκλεισαν το δρόμο που οδηγούσε στο Ιβάνο-Φρανκόβσκ. Με τον τρόπο αυτό οι μητέρες διαμαρτύρονταν εναντίον της εμπλοκής των γιων τους στον πόλεμο με τους αυτονομιστές. Μερικές απειλούσαν ότι εάν τις απαιτήσεις τους δεν θα εκπληρώσουν, θα έρθουν με ρόπαλα και δίκρανα.
Φοβούμενη να χάσουν εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης, η χούντα του Κιέβου με κάθε τρόπο προσπαθεί να κρύψει τον αριθμό των νεκρών στη μάχη στη Νοβορωσία. Κανένας δε γνωρίζει το τελικό αριθμό, μερικοί ειδήμονες όμως θεωρούν ότι ο αριθμός των νεκρών εκ μέρους της χούντας πλησιάζει στις 10 χιλιάδες. Οι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μόνο στα νεκροτομεία του Χάρκοβο βρίσκονται περίπου 4 χιλιάδες νεκροί. Παρόμοια εικόνα είναι στο Ντνεπροπετρόβσκ και το Ζαπορόζιε.
Ο στρατιώτης της 72ης μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού Μπογκντάν Λοζίτσκι που επέζησε στο Ζελενοπόλιε είπε στους δημοσιογράφους πώς οι αρχηγοί έδιναν παράλογες εντολές και έκρυβαν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.
"Αποβίβασαν τους ανθρώπους και τα μηχανήματα στο άδειο χωράφι, όπου κοντά δεν υπάρχει ίχνος από δάσος ή δέντρα. Δεν είχαμε πού να κρυφτούμε, τα φορτηγά και τα BTR καίγονταν, τα πυρομαχικά εξερράγησαν. Υπό ασταμάτητα πυρά η στρατιωτική κατασκήνωση αμέσως έγινε ένας ματωμένος χώρος. Κάηκαν όλοι, έμειναν μόνο κάτι χέρια και πόδια από εδώ και από εκεί ".
Ο Μπογκντάν Λοζίτσκι ευχαριστεί τον οδηγό Ταράς ο οποίος, τραυματισμένος, κατάφερε να επιδιορθώσει το KamAZ και να απομακρύνει τους επιζήσαντες.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Υπουργείου Αμύνης της Ουκρανίας οι απώλειές τους στο Ζελενοπόλιε αποτέλεσαν μόνο 19 άτομα. Να που δηλώνει όμως ο Λοζίτσκι: "Τέσσερα φορτηγά Ural νεκρών. Και ακόμα, Κύριε ελέησον, δεν μπορώ να πω τι άνθρωποι ήταν, τώρα είναι μόνο πτώματα, μόνο χέρια και πόδια και τέσσερα φορτηγά Ural! Εκεί δεν γίνεται πόλεμος, εκεί απλώς ξεπλένουν το στρατιωτικό χρήμα. Τίποτε άλλο! Και σε αυτό εμπλέκονται οι αξιωματούχοι του στρατού. Ας ξέρουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει εκεί! Είναι το πολιτικό παιχνίδι στο οποίο εμπλέκονται άγνωστοι, σκοτώνονται όμως απλά παιδιά ".


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ