Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Υπουργείο Αμύνης: Το Κίεβο αδρανεί στη δημιουργία της επιτροπής για την πτώση της MH17

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014   7:54:00 π.μ.


Υπουργείο Αμύνης: Το Κίεβο αδρανεί στη δημιουργία της επιτροπής για την πτώση της MH17
Το Κίεβο αδρανεί στη δημιουργία της διεθνούς επιτροπής για την ανάκριση των αιτιών της καταστροφής του μαλασιανού Boeing στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής του επικεφαλής του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ στη συνέτευξη στο τηλεοπτικό σταθμό «Ρωσία 24».

"Ποιοι είναι οι λόγοι της αδράνειας των ουκρανικών αρχών γα τη δημιουργία της διεθνούς επιτροπής, πότε επιτέλους η διεθνής επιτροπή αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί; Το περιμένει όλη η διεθνής κοινότητα ", υπογράμμισε ο Αντόνοφ.
Επισήμανε ότι κατά της Ρωσίας εδώ και αρκετούς μήνες εκ μέρους της Δύσης διεξάγεται ένας πληροφοριακός πόλεμος.
«Προκαλεί εντύπωση και λύπη ότι μερικοί άνθρωποι στο εξωτερικό προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση αυτή, προσπαθούν να αποδείξουν κιόλας σήμερα ποιος φταίει, να προσδιορίσουν, ποιος φταίει.
Είτε ακούμε σήμερα ότι είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας ή οι εθελοντές μαχητές από τα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Όλα αυτά που λέγονται σήμερα σχετικά με το γεγονός αυτό, θυμίζουν πολύ τη συνέχιση του πληροφοριακού πολέμου που εδώ και μήνες διεξάγεται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο αναπληρωτής του Υπουργού Αμύνης.
Ο Ανατόλι Αντόνοφ επίσης διατύπωσε μια σειρά από ερωτήσεις, απαντήσεις στις οποίες περιμένει η Μόσχα.
«Θα θέλαμε σήμερα να κάνουμε 10 ερωτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές θα επέτρεπαν σήμερα σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στα δυτικά κράτη, και στην Ανατολή, στην Ασία, θα προσπαθήσουμε να βρούμε την απάντηση στην κύρια ερώτηση: τι ακριβώς συνέβη στον ουρανό της Ουκρανίας και τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί», επισήμανε.
Ειδικότερα, ο Αντόνοφ επισήμανε ότι η Ουκρανία πρέπει να αναφέρει τις λεπτομέρειες της χρήσης των συστημάτων της αντιαεροπορικής προστασίας «BUK» την ημέρα της καταστροφής του Boeing 777.
Νωρίτερα έχουν αναφέρει ότι η Διακρατική Αεροπορική Επιτροπή δήλωσε ότι μετά την πτώση του μαλαισιανού Boeing στην Ουκρανία πρέπει να δημιουργηθεί η επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού της πολιτικής αεροπορίας (ICAO) και να της παραδώσει τα «μαύρα κουτιά».
Τσούρκιν: Οι αεροπορικές αρχές της Ουκρανίας πρέπει να ανακριθούν
Οι ενέργειες των αεροπορικών αρχών της Ουκρανίας πρέπει να ανακριθούν, δήλωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός «Ρωσία 24».
«Χρειάζεται η ανάκριση όχι μόνο της ίδιας της καταστροφής, αλλά και του γεγονότος κατά πόσον οι ουκρανικές αεροπορικές αρχές εκτέλεσαν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, εάν έκαναν τα πάντα για να αποφευχθεί σε συνθήκες της πολεμικής καμπάνιας που ξεκίνησε η Ουκρανία η τραγωδία που συνέβη», είπε ο Ρώσος πρέσβης.
«Σε κάθε φυσιολογικό άνθρωπο ανακύπτει πρώτα από όλα η ερώτηση: για ποιο λόγο οι Ουκρανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έστειλαν το επιβατηγό αεροσκάφος στην περιοχή της εμπόλεμης κατάστασης;» εξέφρασε την απορία όλων ο Βιτάλι Τσούρκιν.
Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε με ενός λεπτού σιγή εις τη μνήμη των θυμάτων.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν στην λεπτομερή και ανεξάρτητη διεθνή ανάκριση της τραγωδίας με βάση τις οδηγίες του ICAO.
Πέραν τούτου, ο Τσούρκιν δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η εξολοθρευτική επιχείρηση στα ανατολικά της Ουκρανίας, υπάρχει ακόμα πιθανότητα της χρήσης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης. Υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία μερικά μέλη του Συμβουλίου «ένιωθαν χαρούμενα ότι οι αρχές του Κιέβου είναι συντηρητικές στη χρήση βίας».
«Να που έδειξαν όλη αυτή την συντηρητικότητα σε όλο το μεγαλείο. Στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ χρησιμοποιούν αεροπλάνα εφόδου, βαρύ πυροβολικό, τανκς και συστήματα πολλαπλής εκτοξεύσεως πυραύλων που χτυπούν μεταξύ άλλων τα τετράγωνα και είναι μη επιλεγμένου στόχου. <…> Σε δεκάδες απαριθμούνται τα θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά», δήλωσε ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος.
«Πολλές φορές προειδοποιούσαμε για την επιβλάβεια προσπαθειών της βίαιης επίλυσης της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, καλούσαμε στην δημιουργία εσωτερικού διαλόγου με αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των βασικών πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ του Κιέβου και των περιοχών.
Όμως σε κάθε σταυροδρόμι οι αρχές του Κιέβου επέλεγαν τη λανθασμένη κατεύθυνση και οι δικοί τους δυτικοί οδηγοί και πρώτα από όλα εννοώ βεβαίως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τις έσπρωχναν στην ένταση της κρίσης. Αφού αντιμετώπισαν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πορείας αυτής, προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα στη Ρωσία», είπε ο διπλωμάτης.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ