Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Πούτιν: Σχέδιο ρύθμισης της κατάστασης στην Ουκρανία που αποτελείται από επτά σημεία

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014   8:09:00 π.μ.


Πούτιν: Σχέδιο ρύθμισης της κατάστασης στην Ουκρανία που αποτελείται από επτά σημεία
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν πρότεινε το σχέδιο για τη ρύθμιση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο επικεφαλής του κράτους, κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Πιότρ Ποροσσένκο οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν πώς να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να σταματήσει η αιματοχυσία.
"Ναι, πράγματι, σήμερα το πρωί μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον Πρόεδρο Ποροσσένκο. Οι απόψεις μας στο δρόμο της ρύθμισης της σύγκρουσης βρίσκονται πολύ κοντά ", δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Παραδέχτηκε ότι στο δρόμο από το Μπλαγκοβέσσενσκ στο Ουλάν-Μπάτορ στο αεροπλάνο "συνέταξε πρόχειρο το σχέδιο δράσης και μερικές ιδέες " και το διάβασε. Το σχέδιο αποτελείται από επτά σημεία.
"Με σκοπό της παύσης της αιματοχυσίας και της σταθερότητας της κατάστασης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας θεωρώ ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει άμεσα να συντονίσουν και συντονισμένα να πραγματοποιήσουν τις εξής ενέργειες ", επισήμανε ο Πούτιν.
Ως πρώτο μέτρο αποκάλεσε "την παύση των ενεργών επιθετικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, των τμημάτων της λαϊκής επιστράτευσης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας στις κατευθύνσεις προς το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ".
Ως δεύτερο μέτρο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρότεινε να ποαμακρυνθούν τα ένοπλα τμήματα των ουκρανικών δυνάμεων της Ουκρανίας σε μια απόσταση που αποκλείει τη πιθανότητα πυροβολισμού των οικισμών από το πυροβολικό και όλα τα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων ".
Ο Πούτιν επίσης προτείνει "να προβλέψουν την πραγματοποίηση ενός πλήρους και αντικειμενικού διεθνούς ελέγχου τήρησης των όρων της παύσης του πυρός και της παρακολούθησης της κατάστασης που δημιουργείται με τον τρόπο αυτό στη ζώνη ασφαλείας ".
Ο Ρώσος ηγέτης θεωρεί ότι για τη ρύθμισης της κατάστασης στην Ουκρανία χρειάζεται "να αποκλείσουν τη χρήση της πολεμικής αεροπορίας ενάντια στους άμαχους πολίτες και τους οικισμούς στην περιοχή της σύγκρουσης ".
Εκτός τούτου, κατά τη γνώμη του Πούτιν, πρέπει "να διοργανωθεί η ανταλλαγή των βιαίως κρατούμενων προσώπων με τον τύπο "όλοι με όλους " χωρίς κάποιους προκαταρκτικούς όρους ".
"Να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την μετακίνηση των προσφύγων και την προμήθεια των ανθρωπιστικών φορτίων στα ανατολικά της Ουκρανίας ", συνέχισε, αφού απαρίθμησε τα σημεία του προτεινόμενου από αυτόν σχεδίου της ρύθμισης.
Άλλο ένα σημείο ο Πούτιν ονόμασε τη δυνατότητα της αποστολής στις πληγείσες περιοχές των συνεργείων αποκατάστασης για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων της κοινωνικής υποδομής στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες μεταξύ των πλευρών της σύγκρουσης θα επιτευχθούν στις 5 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση της ομάδας επαφής.
"Οι τελικές συμφωνίες (για τη ρύθμιση της κατάστασης), θεωρώ, μεταξύ των αρχών του Κιέβου και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της συμφωνημένης συνάντησης της ομάδας επαφής στις 5 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ", δήλωσε.
"Ευελπιστώ ότι η ηγεσία της Ουκρανίας θα στηρίξει την προτεινόμενη πρόοδο σε διμερείς σχέσεις ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εξέφρασε την ελπίδα στην ενεργή συμμετοχή της Ουκρανίας στις εργασίες της ομάδας επαφής "με στόχο την ολοκληρωτική και πολύπλευρη ρύθμιση της κατάστασης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, βεβαίως, με την πλήρη και άμεση και ασυζήτητη εξασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων των ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν εκεί ".


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ