Ροη ειδησεων
Ελατε στην παρεα μας

Γιατί δεν είναι στο Facebook ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014   10:10:00 μ.μ.



«Ούτε κι εσείς θα έπρεπε να είστε», απαντά ο Γκρινγουόλντ

Γιατί απουσιάζει ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της προστασίας του απορρήτου από τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα από το Facebook, ρωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Καναδά ο Γκλεν Γκρινγουόλντ, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος του Guardian στον οποίο απευθύνθηκε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για να αποκαλύψει τα πρώτα απόρρητα αμερικανικά κυβερνητικά έγγραφα που τον κατέστησαν Νο1 καταζητούμενο για την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Γκρινγουόλντ δεν μάσησε τα λόγια του: «Επειδή, [ο Έντουαρντ] μισεί το Facebook…, το Facebook είναι ένας από τους χειρότερους παραβάτες της ιδιωτικότητας στην ιστορία και θα ήταν πραγματικά παράξενο να αποτελεί ο Σνόουντεν μέλος του…» και πρόσθεσε χωρίς περιστροφές καταχειροκροτούμενος, «κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το Facebook». Μια από τις πρώτες αποκαλύψεις του πρώην συνεργαζόμενου με την NSA ειδήμονα της πληροφορικής και των δικτύων ήταν το PRISM, το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης χρηστών του Διαδικτύου.

Ο Γκρίνγουολντ αποκάλυψε πάντως ότι ο ίδιος παρότρυνε τον Σνόουντεν να στραφεί στο Twitter, «ως πλατφόρμα επικοινωνίας μέσω της οποίας θα μπορεί να μιλάει», χωρίς ωστόσο να αναφέρει την αντίδραση του Σνόουντεν, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ίσως καταλήξει σε αυτό.

Ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως ο Σνόουντεν βρίσκεται στην Ρωσία και το μήνυμά του ακούγεται, ανατρέποντας την εικόνα μυστικοπάθειας ή διαρκούς κατασκοπείας που έχουν οι Αμερικανοί για την χώρα. «Θεωρούσαμε ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στις αμερικανικές φυλακές και αν και δεν επιλέξαμε την Ρωσία για να διαφύγει, το γεγονός ότι βρίσκεται εκεί του επέτρεψε να δίνει συνεντεύξεις, ομιλίες, να γράφει και να αναδειχτεί ως κεντρική φιγούρα στην συζήτηση που ο ίδιος πυροδότησε», είπε ο Γκρινγουόλντ στην συζήτηση που έγινε στον Καναδά.

«Ο Σνόουντεν, που δεν μπορεί να εγκαταλείψει την χώρα, ζει κυριολεκτικά την ζωή του online, κάτι που έκανε πριν ακόμα μάθει κανείς το όνομά του», πρόσθεσε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος.

Πρόσφατα, ο Σνόουντεν εμφανίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης online στον New Yorker παροτρύνοντας τους πάντες να εγκαταλείψουν «το Dropbox, το Facebook και το Google», όταν νωρίτερα είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από την τοποθέτηση της Κοντολίζα Ράις, στο διοικητικό συμβούλιο του Dropbox.

Την ίδια στιγμή, ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα του Παγκόσμιου Ιστού επανέλαβε από το Λονδίνο την έκκληση να ανακτήσουμε την κυριότητα των δεδομένων μας: «Θα ήθελα να φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίο εγώ είμαι κύριος των δεδομένων μου. Μπορώ να σας τα πουλήσω και να διαπραγματευτούμε την τιμή, αλλά το σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα διατηρώ την κυριότητά τους. Πολλά υπέροχα, και χρήσιμα, πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν», εξηγεί ο ‘Αγγλος Σερ.

tech.in.gr
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ